Kuva: Fotolia

"Kysykää toisiltanne intiimejä kysymyksiä" - terapeutit neuvovat, miten ratkoa parisuhdepulmat

19.08.2016 22:45 - Emmi Moilanen

Raha-asiat sekä muuttunut seksielämä aiheuttavat usein erimielisyyksiä rakastavaisten välille, etenkin silloin, kun parisuhde on kestänyt pitkään.

Prevention-sivusto selvitti yleisimmät aihepiirit, joita parisuhdeterapeutit kohtaavat ratkoessaan asiakkaidensa ongelmia. Terapeutit paljastivat sivustolle myös, kuinka rakastavaisten tulisi lähteä ratkaisemaan näitä pulmia.

“Kumppani ei ymmärrä tai kuuntele minua”

Parisuhdevalmentaja Marni Kinrysin suosittelee ottamaan päivittäin pienen hetken vain kuulumisten vaihtamiseen. Kiinnittäkää huomiota, että aidosti kuuntelette toisianne, ettekä pidä kiirettä. Terapeuttien mukaan tähän on olemassa helppo kikka. Keskustelun aikana on kannattavaa hyödyntää "heijastavaa kuuntelua", jolloin toistat kumppanillesi lyhyemmässä muodossa saman asian, minkä hän juuri kertoi sinulle.

- On hämmästyttävää, kuinka paljon huono kommunikaatio aiheuttaa väärinymmärryksiä, hän jatkaa.

”Emme ole samaa mieltä raha-asioista”

On yleistä, että ihmiset, joilla on erilainen asenne rahankäytön suhteen, päätyvät parisuhteeseen keskenään. Tämä johtaa usein myös riitoihin ja erimielisyyksiin raha-asioista.

- Kun kumppanillasi on eri näkemys siitä, kuinka rahaa tulisi käyttää, on teidän tehtävä toisillenne selväksi, miksi asenteenne taloudellisia asioita kohtaan ovat juuri sellaisia, Kinrys kertoo.

Hänen mukaansa on parempi myös toimia heti, kuin odottaa seuraavaa rahasta aiheutunutta tulenarkaa tilannetta ja riitaa. Asettakaa yhteiset tavoitteet budjettinne suhteen, mutta muistakaa, että on myös yhtä tärkeää ottaa esille se, millaisia tunteita raha ja sen käyttäminen teissä aiheuttavat.

“Seksielämänne ei ole enää entisensä”

Aloittakaa ongelman ratkaiseminen etsimällä jälleen se henkinen yhteys, joka välillänne on ollut. Apuna tähän terapeutit suosittelevat kumppanin kanssa käytyjä syvällisiä keskusteluja. Kinrys huomauttaakin, että tutkimukset ovat osoittaneet intiimien kysymysten kysymisen ja niihin vastaamisen kasvattavat läheisyyttä pariskuntien välillä. Kun olette saaneet välillänne vallitsevan tunteellisen yhteyden vahvemmaksi, kokeilkaa seuraavaksi aikatauluttaa seksielämänne.

- Kun seksi on merkitty ylös kalenteriin, se todennäköisesti saa teidät odottamaan sitä myös innokkaammin. Tämä puolestaan voi tehdä seksistänne nautinnollisempaa, Kinrys kertoo.

“Emme koskaan vietä aikaa yhdessä”

Ei pitäisi tuntea syyllisyyttä siitä, että aina silloin tällöin asettaa oman kumppaninsa kaiken muun etusijalle. Etenkin pitkässä parisuhteessa vaikeudeksi saattaa muodostua tunneyhteyden säilyttäminen arjen kiireiden keskellä.

- Toinen on helppo kadottaa elämän kaaoksen keskellä, kertoo parisuhdeneuvoja Melissa Cohen.

Hän korostaa myös, että useat ihmiset priorisoivat kaiken muun parisuhteensa edelle, kuten lapset, työelämän sekä ystävät. Tällöin on vaarana, että yhteys oman kumppanin kanssa hiipuu taka-alalle.

- Parisuhteenne on se tekijä, joka tukee lastenkasvatusta, uraa, talouttanne ja elämää yleisesti, toteaa Cohen.

Olkaa päättäväisiä sen suhteen, että pääsette irtautumaan rutiineista ja viettämään aikaa myös täysin kahden kesken.

- Oli se sitten tunti lempitelevisiosarjan äärellä vietettyä aikaa tai ilta kaupungilla, voitte todella osoittaa sitoutuneisuutta toisiinne olemalla yksinkertaisesti läsnä sekä saatavilla elämän eri tilanteissa, Cohen ohjeistaa.

Lähde: Prevention

Lue myös: Onko mustasukkaisuus parisuhteessa normaalin rajoissa? 5 paljastavaa merkkiä

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat