Kuva: Shutterstock

Yksin elämisen ei tarvitse tuntua yksinäiseltä - Asiantuntijat paljastavat parhaimmat neuvonsa

22.03.2018 15:15 - Emmi Moilanen

Muiden auttaminen ja esimerkiksi suosikkiravintolan löytäminen ovat keinoja yksinäisyydestä irti pääsemiseen.

Yksinäisyys on tunne, jota me kaikki ajoittain koemme. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että yksinäisyys vie suuren osan elämästäsi ja kotoa poistuminen alkaa tuntua haastavalta, olisi hyvä ryhtyä toimiin sosiaalisten suhteiden elvyttämiseksi.

Elite Daily haastatteli asiantuntijoita ja kysyi, mitkä ovat parhaimmat keinot yksinäisyyden selättämiseen.

1. Kutsu ystäviä käymään

- Yksin eläminen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että vietät kotona kaiken aikasi yksin, toteaa life coach David Bennet.

Hän korostaa myös, että omalla toiminnallaan voi auttaa samalla muita.

- On yllättävää, kuinka useat ihmiset tuntevat olonsa yksinäiseksi. Tämän takia on tärkeää pitää sosiaalisia suhteita yllä ja kutsua kavereita kylään.

Bennet neuvoo, että myös elämän pienistä asioista tulisi iloita hyvässä seurassa. Yhteen kokoontumisen syynä ei aina tarvitse olla erityinen juhlapäivä, vaan peli- ja elokuvaillat, sekä pelkästään muiden seurasta nauttiminen ovat mainioita syitä vierailuille puolin ja toisin.

- On satoja syitä kutsua ihmisiä kylään, joten hyödynnä niitä, Bennet toteaa.

2. Älä jää neljän seinän sisälle nököttämään

Joskus yksinäisyyden tunne aiheuttaa totaalisen lamaantumisen kotisohvalle esimerkiksi televisiosarjojen pariin. Sarjamaratoneissa ei ole mitään vikaa mutta on tärkeää muistaa kiinnittää huomiota siihen, että elämää löytyy myös kodin ulkopuolelta.

- Jos vietät liian paljon aikaa yksin asunnollasi, olosi alkaa ennen pitkää tuntua eristäytyneeltä ja loukussa olevalta, Bennet toteaa.

- Lähde ihmisten pariin ja mene esimerkiksi kahvilaan jatkamaan töitäsi, hän lisää.

Bennet kertoo myös, että jo pelkästään ihmisten keskuudessa vietetty aika riittää yksinäisyyden tunteen torjumiseen, vaikka ympärillä olisikin ystäväpiirin sijaan tuntemattomia ohikulkijoita.

3. Löydä vertaistukea

Lääkäri Bradley Nelsonin mukaan vertaistuen löytäminen ystävästä helpottaa vaikeista asioista selviytymistä.

- Yksi parhaita keinoja taistelussa yksinäisyyttä vastaan on kotoa poistuminen. Lähde auttamaan muita samassa tilanteessa olevia, Nelson täsmentää.

- Se saa huomion kiinnittymään pois omista ongelmistasi ja avartaa näkökulmaasi. Pääset auttamaan jotakuta muuta, joka tarvitsee apuasi.

4. Muista, että sosiaalinen media ei ole ratkaisu

Avioliitto- ja perheneuvoja Merle Yostin mukaan on ensiarvoisen tärkeää priorisoida tosielämän ystävyyssuhteet sosiaalisessa mediassa vietetyn ajan edelle.

- Facebook ja Instagram eivät riitä. Pitää oikeasti jutella ihmisille ja tavata heitä rupattelun, treenin tai elokuvien merkeissä.

5. Lähde ulos syömään vaikka yksin

Jo pienet, päivittäiset kanssakäymiset voivat edistää merkittävästi yksinäisyyden tunteen karistamista.

- Eräs hyvä keino yksinäisyyden selättämiseen on etsiä kaksi tai kolme ruokapaikkaa, jossa käyt syömässä säännöllisesti, Yost kertoo.

- Opit tuntemaan henkilökunnan nimeltä, he kysyvät nimeäsi ja oppivat myös, mitä yleensä tykkäät syödä, hän jatkaa.

Yost lisää myös, että yksinään syödystä ateriasta huolimatta hyvä ruoka ja kirja ovat aina mainio yhdistelmä vapaa-ajan viettoon. Samalla opit tunnistamaan muut vakiopaikkasi tutut naamat ja ennen pitkää saatat huomata saaneesi uusia sosiaalisia suhteita elämääsi.

6. Hae tarvittaessa apua

Psykologi Ryan Hooperin mukaan syyt yksinäisyyden taustalla ovat usein myös syvemmällä, eikä ongelmia ratkota yhdessä yössä. Hän kertoo useilla asiakkaillaan olevan vaikeuksia muodostaa sosiaalisia suhteita.

- He kärsivät sosiaalisten tilanteiden ahdistuksesta, joka saattaa estää heitä kysymästä ystävää kahville tai taidenäyttelyyn, Hooper toteaa.

Hooper tekee asiakkaidensa kanssa suunnitelman, jossa aloitetaan pienin askelin ahdistuksen ja pelkojen voittaminen.

- Ujutamme asiakkaan tavoitteet hänen arkirutiineihinsa, jolloin he kokevat, että on helpompi nousta ylös sohvalta ja lähteä tutkimaan ulkopuolista maailmaa.

Lue myös: Sinkut paljastavat keinot, jotka auttavat yksinäisyyteen: Pidän nukkumaan mennessä itseäni kädestä

Lue myös: Älä loukkaa itsenäistä naista sanoillasi - 10 asiaa, joista puhumista kannattaa harkita kahdesti

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat