Hintaopas: Joululahjoihin käytetään viime vuotta niukemmin rahaa – yli kolmannes ostaa lahjoja vasta alennusmyynneistä

17.12.2019 15:15 - Teknavi / Mikko Autio

Tämän joulun hittituotteiksi ennustetaan kuulokkeita ja pelikonsoleita.

Hintaoppaan kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisten joululahjabudjetti on pienentynyt viime vuodesta. Vuonna 2018 suosituin joululahjoihin käytettävä summa oli 101–200 euroa, kun tänä vuonna yleisin joululahjoihin käytettävä summa vastaajien keskuudessa on vain 50–100 euroa. Yhdeksän prosenttia vastaajista aikoo jättää lahjat jopa kokonaan ostamatta.

Suosittua on myös lahjahankintojen jättäminen joulun jälkeisiin alennusmyynteihin hyvien hintojen toivossa. Joulun jälkeiset alennusmyynnit alkavat heti jouluaaton jälkeen 25. joulukuuta.

- 34 prosenttia vastaajista aikoo ostaa osan tai kaikki joululahjat vasta joulun jälkeisistä alennusmyynneistä. Yksi syy tähän on varmasti toive siitä, että joululahjaksi toivotut tuotteet saisi tällöin edullisemmin, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Hintaoppaan datasta selviää kuitenkin, että viime vuonna joulun alennusmyyntien keskimääräinen alennusprosentti 363 355 palvelussa klikatussa tuotteessa oli 1,5 prosenttia ja tuotteista 22 prosenttia oli alennuksessa.

Vuoden 2018 jouluostoksilla suosituimmaksi päiväksi palvelussa nousi veronpalautuspäivä 11. joulukuuta. Kuluneena vuonna yhteinen veronpalautuspäivä on jäänyt historiaan ja suomalaiset ovat saaneet mahdolliset palautuksensa heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana, joten tämän suhteen joulukauppa on uuden edessä.

- Toinen ostospiikki veronpalautuspäivän lisäksi näkyi 16.–17. joulukuuta, jolloin oli viimeinen ajankohta tilata lahjoja verkosta niin, että toimitukset ehtivät jouluksi perille, Matinvesi-Bassett sanoo.

Hintaopas ennustaa aikaisempien vuosien datan perusteella myös tämän vuoden suosituimmat lahjatuotteet. Tänä vuonna suosituiksi lahjakategorioiksi ennustetaan etenkin kuulokkeita, pelikonsoleita ja matkapuhelimia. Yksittäisistä tuotteista suurta suosiota ennustetaan Xiaomi Mi RoboRock S5 -robottipölynimurille. Toiselle sijalle nousee Polar Ignite -urheilukello ja kolmanneksi Apple AirPods Pro -kuulokkeet.

Hintaopas ennustaa: joulun 2019 suosituimmat kategoriat

1. Kuulokkeet
2. Pelikonsolit
3. Matkapuhelimet

Hintaopas ennustaa: joulun 2019 suosituimmat elektroniikkatuotteet

1. Xiaomi Mi RoboRock S5
2. Polar Ignite
3. Apple AirPods Pro
4. Sony PlayStation 4 Pro 1 TB
5. Apple iPhone 11 64GB
6. JBL Free X
7. Samsung Galaxy S10e SM-G970F 128GB
8. Nintendo Switch
9. Dyson V8 Absolute
10. Google Home

*Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 22.-26.10. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18-75-vuotiasta suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

Lue myös: Liikenneriski: Hämmentävän iso osa suomalaisista ei tarkasta rengaspaineita koskaan

Lue myös: Facebookiin kaivattu asetus – katso miten pääset eroon turhista ilmoituksista

Lähde: Hintaopas

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat