Kuva: Shutterstock

Pikkulapsi sai palovammoja - Tukes varoittaa vaarallisista USB-latureista

14.12.2020 14:45 - Roy Kokkonen

Sähkölaitetta ladatessa on suositeltavaa käyttää alkuperäistä laturia, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

USB-latureista löytyy vuodesta toiseen vakavia puutteita, jotka voivat aiheuttaa sähköiskun ja tulipalon vaaran, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa laturit ovat aiheuttaneet vammoja ja vahinkoja. 

Laturi on esimerkiksi haljennut kahtia siihen kohdistuneesta iskusta latauksessa ollessaan. Seinään jäänyt osa on silloin aiheuttanut vaaran. Eräässä tapauksessa leikkivä pikkulapsi oli koskettanut haljennutta laturia sen ollessa latauksessa ja saanut palovammoja käteensä.

EU:n ulkopuolelta hankituissa latureissa eniten ongelmia

Tukes on kahden viime vuoden aikana testauttanut yhteensä 126 USB-laturia, joista 105 on ollut puutteellisia. Vakavia, eli sähköiskun tai tulipalon vaaran aiheuttavia puutteita on ollut 28 laturissa.

Eniten ongelmia on ollut EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista hankituissa latureissa.

- EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta ostat aina omalla vastuulla ja riskillä, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Sami Karisola tiedotteessa.

Useista verkkokaupoista ostetuista USB-latureista puuttuivat käyttöohjeet ja tiedot valmistajasta. Jälkikäteen tarkistettaessa tuotteiden saatavuutta, yksikään hankituista tuotteista ei ollut enää saatavilla.

- Tällöin takuuvaihdot, reklamaatiot tai vaatimukset vahingon sattuessa voivat olla hyvin hankalia. EU:n ulkopuolelta ostettujen tuotteiden vahinko- ja ongelmatapauksissa vastuu jää tilaajalle, kun valmistajaa ei pystytä jäljittämään, Karisola kertoo.

Toisin kuin usein luullaan, viranomainen ei tarkasta sähkölaitteita ennakkoon. Vastuu tuotteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja jakelijalla.

Kotimaisista verkkokaupoista ja kivijalkaliikkeistä löydettyjä puutteellisia tuotteita Tukes on määrännyt poistettavaksi markkinoilta. Osasta on tehty takaisinvetoja, eli maahantuoja on velvoitettu keräämään tuotteet pois kuluttajilta.

Ulkomaisiin verkkokauppoihin Tukesin toimivalta ei ulotu. Tukes on kuitenkin informoinut ulkomaisia verkkokauppoja vaarallisista tuotteista mahdollisuuksien mukaan.

Älä jätä laturia valvomatta

Tukes muistuttaa, että on lataamiseen on suositeltavaa käyttää laitteen alkuperäistä laturia.

Laitetta ei saisi jättää lataukseen ilman valvontaa. Laite tulee myös ladata paikassa, jossa lapset eivät pääse koskemaan siihen leluillaan tai käsillään.

Lista vaarallisista latureista löytyy Tukesin verkkosivuilta.

Lue myös: Väärä lelu voi olla hengenvaarallinen - katso lista leluista, jotka Tukes totesi vaaralliseksi

Kilpailut

Uusimmat