Tutkimus: Lakritsi ja suklaa vähentävät stressiä

15.01.2012 16:27 - Antti Granlund

Tuore kirja listaa kymmenen ruokaa, jotka tutkimusten mukaan vähentävät stressiä. Niiden joukossa on muun muassa suklaa ja lakritsi.

De-Stress Diet -kirjan ovat kirjoittaneet toimittaja Anna Magee ja ravintoterapeutti Charlotte Watts. Heidän mukaansa teos ei tarjoa valmista, jokaiselle sopivaa dieettiä, vaan sen tarkoitus on auttaa ihmisiä löytämään itseleen sopiva ruokavalio.

Kirjan kirjoittajat muistuttavat Business Insiderin haastattelussa, ettei stressi ole aina huono asia, sillä se saattaa toimia hyvänä motivaattorina. Pitkään jatkuva stressi voi kuitenkin olla haitallista ihmiselle.

1. Selleri
Tutkimusten mukaan verenpainettaan voi alentaa syömällä neljä sellerinvartta päivässä. Selleri sisältää myös tryptofaania, joka taas vapauttaa mielialaan positiivisesti vaikuttavaa serotoniinia.

2. Valkosipuli
Vanha tapa parantaa flunssan oireita valkosipulilla ei ole tuulesta temmattu. Valkosipuli lisää kehon vastustuskykyä, vähentää tulehduksia ja muun muassa pitää verensokerin tasapainossa.

3. Kaali ja muut vihannekset
Muun muassa parsakaali, kukkakaali, ruusukaali, lehtikaali, piparjuuri ja sinapinlehdet stimuloivat entsyymejä, jotka voivat pysäyttää jopa syöpäsolujen kasvun. Ne myös vaikuttavat positiivisesti naishormoneihin, jotka vaikuttavat masennukseen ja mielialan vaihteluihin.

4. Lakritsi
Lakritsia on käytetty perinteisesti ruoansulatuskanavan vaivojen hoitoon, mutta se vaikuttaa positiivisesti myös krooniseen stressiin ja uupumukseen.

5. Öljyinen kala
Makrilli, anjovis, lohi, taimen ja sardiini sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka parantavat aivotoimintaa ja ovat hyväksi sydämelle. Kalassa on myös b-vitamiinia, jonka on huomattu vähentävän stressiä.

6. Kamomillatee
Kamomillateellä on rauhoittavia ominaisuuksia. Siitä voi olla apua unettomuuteen, ahdistukseen ja vatsavaivoihin. 

7. Suklaa
Tutkimusten mukaan 40 grammaa tummaa suklaata päivässä voi auttaa selviytymään stressistä vapauttamalla beta-endorfiinia aivoissa. Tumma suklaa voi olla toimiva pieni välipala, kunhan sitä ei nauti liikaa.

8. Pähkinät
Pähkinöissä on paljon b-vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia ja omega-öljyjä. Pähkinät myös hillitsevät tutkimusten mukaan ruokahalua ja pitävät verensokerin tasapainossa.

9. Oliiviöljy
Oliiviöljy ehkäisee masennusta. Sen on osoitettu suojaavan oksidatiiviselta stressiltä, joka on yksi syy sydänsairauksiin. Oliiviöljyn ravintoaineet auttavat myös suojaamaan aivoja, sydäntä, maksaa, silmiä ja ihoa stressioireilta.

10. Marjat
Marjat sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka ehkäisevät ennenaikaista vanhenemista, parantavat verenkiertoa ja vaikuttavat positiivisesti aivotoimintaan.

Suomessa De-Stress Diet -kirjasta kirjoitti muun muassa Talouselämä

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat