Oletko lähdössä ulkomaille? Katso nämä vinkit ennen lähtöä
Monet suomalaiset karkaavat ulkomaille lämmön ja rusketuksen perässä. Useissa lomakohteissa piilee kuitenkin riski sairastua rokotteilla ehkäistäviin ikäviin tauteihin.
- Virosta itään ja etelään päin matkatessa täytyy alkaa miettimään A ja B hepatiittiasioita. Pilaantuneen ruuan ja huonon hygienian myötä tarttuva A-hepatiitti tulee eteen vastaan Välimeren seudulla ja eksoottisempiin maihin mennessä, infektiolääkäri Taneli Puumalainen valistaa.
Seksikontaktien, tatuointien, hoitotoimenpiteiden ja onnettomuuksissa yhteydessä mahdollisesti syntyvien verikontaktien myötä tarttuva B hepatiitti on yleinen Etelä-Euroopassa ja kaikissa köyhemmissä maissa.
Kaukokohteisiin lähdettäessä kannattaa selvittää kyseisen maan rokotussuositukset. Tarvittavat rokotteet voidaan räätälöidä yksilöllisesti matkan kohteen, pituuden ja matkustajan perusteella. Jos omat rokotetietonsa on unohtanut, ne voi tarkistaa esimerkiksi terveyskeskuksesta, armeijasta tai työnantajan terveyspalvelusta.
Kaikki rokotteet eivät suinkaan kestä ikuisesti, vaan niitä täytyy tehostaa tietyn ajan kuluttua. Lapsena normaalisti rokotetun suojan tehostaminen tulee yleensä ajankohtaiseksi 25-30 vuoden iässä.
- Tehostaminen riippuu rokotteesta ja rokotettavasta, mutta aina kannattaa ottaa yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen, kun epäilee että on tarve rokotteelle, Puumalainen kehottaa.
Koska rokotesuoja on parhaimmillaan vasta parin viikon päästä rokottamisesta, kannattaa rokotuspisteeseen hakeutua hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.
- Matkailu on positiivinen ja hyvä asia, mutta kannattaa varautua etukäteen, ettei reissu mene pilalle, ja että elämä jatkuu matkankin jälkeen terveenä, Puumalainen muistuttaa.
Rokote.fi ja Iskelmä olivat yhteistyössä Matka 2012 -messuilla. Kampanjan avulla saatiin lahjoitettua Unicefin kautta 617 rokotetta kehittyviin maihin. Tarkempaa tietoa rokotteista ja rokotussuosituksista voi lukea osoitteesta Rokote.fi