Syöpäriski sai Coca-Colan ja Pepsin muuttamaan reseptejään

09.03.2012 13:18 -

Coca-Cola ja Pepsi ovat joutuneet muuttamaan juomiensa koostumusta, jotta niitä ei luokiteltaisi syöpäriskiä aiheuttaviksi.

Amerikkalaiset juomajätit Coca-Cola ja Pepsi ovat joutuneet muuttamaan kolajuomiensa reseptejä. Tähän on syynä Kalifornian osavaltion säädökset, joiden mukaan nykyisessä koostumuksessa on syöpäriskiä lisääviä karsinogeenisiä aineita.

Coca-Colan edustajien mukaan resepti ei varsinaisesti muutu, vaan ainoastaan väriaineeseen tehdään muutoksia. Yhtiö on pyytänyt sille karamelliväriä toimittavia yhtiöitä poistamaan väristä 4-MEI –kemikaalin. Amerikkalaisen CSPI-tutkimuslaitoksen mukaan yhdiste on tunnettu karsinogeeni, jolla ei ole mitään asiaa ihmisten ravintoon.

Coca-Colan edustaja Diana Garza Ciarlante kertoo yhtiön pyytäneen karamellivärin valmistajilta tarvittavia muutoksia, mutta vakuuttaa, että juoman väriaineet ovat aina olleet turvallisia.

– Vaikka uskomme, että ei olemassa terveysuhkaa, joka perustelisi muutoksen, olemme pyytänyt karamelliväritoimittajiamme tekemään näin, jotta tuotteemme eivät olisi tieteellisesti perustelemattoman vaatimuksen alaisia, muotoili Coca-Colan tiedottaja Ben Sheidler Toronto Sun -lehdelle.

Myös elintarviketurvallisuusviranomainen FDA ja paikallinen panimoliitto ovat vakuuttaneet, että juomat ovat turvallisia. Coca-Colaa tai Pepsiä pitäisi juoda yli tuhat tölkkiä päivässä, jotta yltäisi määriin, joiden on todettu olevan yhteydessä syöpä-aineisiin.

Tutkimuslaitos CSPI on täysin eri mieltä.

– Karsinogeenisillä väreillä ei ole mitään asiaa ravintoomme, etenkin kun punnitaan sitä, että niiden ainoa tehtävä on kosmeettinen, kertoi CSPI:n toimitusjohtaja Michael Jacobson tiedotteessa.

Tutkimuslaitos on vedonnut Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastoon, jotta yhdiste kiellettäisiin.

Asiasta kertoi Taloussanomat

Kilpailut

Uusimmat