Tutkimus: Omega-3-rasvahapoista ei olekaan apua sydänsairauksiin

17.04.2012 07:46 - Antti Granlund

Suuren meta-analyysitutkimuksen mukaan Omega-3-rasvahapoista ei todennäköisesti ole apua sydänsairaiden hoidossa, vaikka niin on uskottu.

Omega-rasvojen hyödyt sydämelle on kyseenalaistettu useissa viimeaikaisissa tutkimuksissa. Tuoreen analyysin tehneet korealaistutkijat kävivät läpi yli tuhat omega-3-rasvahappo-tutkimusta, joihin yhteensä oli osallistunut yli 20 000 sydänpotilasta. Mukaan kelpuutettiin vain laadukkaita tutkimuksia.

Tulosten perusteella on hyvin todennäköistä, että monityydyttymättömiin rasvoihin lukeutuvia ravintolisiä nauttivat sydänpotilaat eivät välty uusilta oireilta yhtään sen todennäköisemmin kuin lumevalmisteita syövät. Omega-rasvat eivät vähennä myöskään sydäninfarkteja, aivohalvauksia, sydämen vajaatoimintaa, sydänperäisiä äkkikuolemia eivätkäkä muutakaan kuolleisuutta.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tulokset viittaavatkin vahvasti siihen, ettei omega-3-rasvahapoilla ole sijaa sydän- ja verisuonitauteja sairastavien hoidossa. Ne saattavat silti auttaa muita ihmisryhmiä ja muihin vaivoihin.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä. Suomessa asiasta uutisoi Uutispalvelu Duodecim.

Kilpailut

Uusimmat