Mikä ihmeen fleksaus? Tällainen on uusi muotidieetti
Karppaaminen alkaa olla jo menneen talven lumia, uusi ruokatrendi on fleksaus.
Fleksitarismin, eli joustavan kasvissyönnin arvellaan nousevan seuraavaksi uudeksi ruokavaliotrendiksi. Ruokavalion noudattaja, eli fleksaaja pyrkii pienillä muutoksilla kasvisvoittoisempaan ruokavalioon. Fleksaaja suosii salaatteja ja kasvisruokia, mutta nauttii joskus myös lihaa. Jos fleksaaja ei syö juuri ollenkaan lihaa, kannattaa hänen opetella käyttämään palkokasveja, täysjyväviljaa, pähkinöitä ja siemeniä.
Fleksitarsimin hyviin puoliin lasketaan se, että fleksaaja onnistuu painonhallinnassa, minkä lisäksi hän syö terveellisesti ja taloudellisesti. Samalla hän toimii myös vastuullisesti ja ajattelee ympäristöä. Ruokavalio on lisäksi kaikille mahdollinen, koska siihen ei tarvita erikoisia tai kalliita ruoka-aineita.
Fleksaaja suosii ruokavaliossaan viljatuotteita, kasviksia, juureksia ja hedelmiä. Lisäksi hän syö joskus myös kananmunia, maitoa, lihaa ja kalaa. Muuten ruokavaliossa huomioidaan seuraavat asiat:
Vähennä
Vähennä leikkeleiden määrää leivän päällä. Yksi siivu kinkkua riittää, eikä leivän päälle tarvita sekä juustoa että kinkkua, vaan vain jompaakumpaa.
Vaihda
Laita leivän päälle sitruunalla raikastettua avocadoa tai kasvirasvalevitettä ja banaaninsiivuja. Jauhelihakastiketta tehdessäsi vaihda kerma tomaattipohjaan.
Keskitä
Pidä yksi lihaton päivä viikossa. Vaihtoehtoisesti voit syödä viikolla kasviksia ja viikonloppuisin muutakin, myös lihaa.
Korvaa
Korvaa osa ruoan lihasta juureksilla tai porkkanaraasteella. Opettele käyttämään soijarouhetta lihan sijasta.
Lähde: IL