Tutkimus: Pitkäaikainen karppaus riski sydämelle

03.07.2012 09:32 - Antti Granlund

Pitkäaikainen karppaus voi olla haitallista sydämelle. Vähän hiilihydraatteja mutta paljon proteiinia sisältävä ruokavalio lisää ruotsalaistutkimuksen mukaan sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Sairastumisriski kasvoi viisi prosenttia, kun päivittäinen hiilihydraattimäärä väheni 20 grammalla ja proteiinimäärä kasvoi 5 grammalla.

British Medical Journalissa julkaistussa tutkimuksessa oli mukana lähes 44000 ruotsalaisnaista, joita seurattiin keskimäärin 15 vuotta.

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa eli karppauksessa rajoitetaan hiilihydraattien määrää virallisiin ravintosuosituksiin verrattuna. Monet noudattavat sitä laihdutuksen ja painonhallinnan takia, missä sen teho on hyvin osoitettu.

Ruokavaliossa vähennetään runsaasti tärkkelystä ja sokeria sisältävän ruuan kulutusta. Näihin kuuluvat esimerkiksi sokeri, karkit, limonadit, valkoinen vilja, riisi ja peruna. Karppaajat panostavat vähän jalostettuihin ruokiin, joissa rasvan ja proteiinin määrä on suurempi. Näitä ovat  esimerkiksi lihat, kala, pähkinät, siemenet, kananmunat ja maitotuotteet.

Kilpailut

Uusimmat