Karppaus lisännyt suomalaisten sydäntautiriskiä

31.08.2012 08:13 - Antti Granlund

Suomalaisten kolesteroliarvot ovat nousseet selvästi viiden viime vuoden aikana. Asia selviää Finriski 2012 -tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan syynä kehitykseen ovat kovien rasvojen käytön lisääntyminen ja hiilihydraattien vähentäminen. Karppaus voi tutkijoiden mukaan olla hengenvaarallista, jos hiilihydraatit korvataan kovilla eläinrasvoilla. Erityisen vahingollisena pidetään voita sisältävien levitteiden käytön yleistymistä.

Tutkijat ennustavat, että naisten sydänkohtaukset lisääntyvät lähivuosina 100 - 170:lla ja miesten 200-300 tapauksella vuosittain.

Finriski 2012 -tutkimus tehtiin viidellä eri alueella Suomessa. Siihen kutsuttiin postitse 10 000 satunnaisotannalla valittua 25-74-vuotiasta henkilöä.

Kaikki tutkittavat osallistuivat perustutkimukseen, jossa tehtiin terveystarkastus (muun muassa pituus, paino, rasvaprosenttimittaus ja verenpaine) ja täytettiin kyselylomake. Helsingissä, Turussa, Joensuussa, Kuopiossa ja Oulussa perustutkimukseen osallistuneet kutsuttiin kuntotestiin.

Tutkimus on tehty viiden vuoden välein vuodesta 1972 lähtien.

Kilpailut

Uusimmat