THL: Syksyn influenssarokotteessa terveysriski - ei suositella alle 65-vuotiaille

13.10.2012 10:39 - Antti Granlund

Suomessa käytettävän kausi-influenssarokotteen sivuvaikutuksia pelätään, eikä sitä toivota enää annettavan. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

THL suosittelee, ettei Fluarix-nimistä rokotetta enää annettaisi alle 65-vuotiaille narkolepsiariskin vuoksi. Epäly liittyy Fluarixin ja Pandemrix-rokotteen yhteisvaikutukseen.

Vielä ei THL:n mukaan tiedetä, voiko Fluarixin antaminen Pandemrix-rokotteen saaneille lisätä heidän riskiään sairastua narkolepsiaan. Ennen kuin sairastumisen mahdollisuus on suljettu pois, ei THL varovaisuusperiaatteen vuoksi suosittele Fluarixia alle 65-vuotiaille.

THL:n tietoon ei ole tullut yhtään varmistettua narkolepsiatapausta yli 65-vuotiailla Pandemrix-rokotuksen saaneilla.

Suomessa on käytössä myös toinen kausi-influenssarokote, Vaxigrip. THL suosittaakin, että kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotuksiin varatut Vaxigrip- ja Fluarix-rokotteet annetaan eri ikäryhmille. Vaxigripiä suositellaan alle 65-vuotiaiden ja Fluarixia 65 vuotta täyttäneiden rokotuksiin.

THL painottaa, että kausi-influenssarokotusten toteutuminen on tärkeää. Ilman niitä ainakin joka kymmenes sairastuu influenssaan.

Kilpailut

Uusimmat