Norovirus jyllää Suomessa - lisää tartuntoja tulee koko ajan

09.01.2013 09:15 - Heli Thoren

Uusi, ärhäkkä norovirusvariantti kaataa ihmisiä sänkyyn eri puolellä maata. Tautia vastaan voi suojautua hyvällä käsihygienialla.

 

Norovirukset ovat viruksia, jotka aiheuttavat ripuli- ja oksennustauteja. Parhaillaan poikkeuksellisen ärhäkkä variantti taudista jyllää, ja ympäri Suomen riehuu pienempiä epidemioita. Iltalehden haastatteleman THL:n suolistoinfektioyksikön johtajan Mervi Roivaisen mukaan pahin on vasta edessä.

- Odotettavissa on, että epidemioita jatkuu aina kevääseen saakka. Sen lisäksi tapauksia on ollut enemmän kuin aiemmin, Roivainen kertoo Iltalehdessä.

Uusi variantti taudista on talven kuluessa levinnyt ympäri Eurooppaa. Esimerkiksi Iso-Britanniassa tauti kaatoi ihmisiä sänkyyn enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Norovirusepidemia sairastutti maan terveysviranomaisten mukaan jopa 1,1 miljoonaa brittiä.

Tauti leviää ärhäkkänä myös Suomessa. Esimerkiksi Oulun seudulla norovirus on jyllännyt jo joulusta lähtien. Sairaalahoidossa on yksittäisiä potilaita. Yleensä sairaalaan joutuvat ainoastaan riskiryhmään kuuluvat potilaat. Lievempiä tapauksia hoidetaan terveyskeskuksessa nesteytyksen avulla.

Erityisen hankalan taudista tekee se, että se tarttuu helposti. Kosketus- ja pisaratartuntana leviävän taudin itämisaika on lyhyt, vain 12-48 tuntia. Mervi Roivaisen kertomat esimerkit taudin tarttuvuudesta ovat mykistäviä.

- Yhdellä noroviruspotilaan oksennuksella pystyttäisiin infektoimaan puolet Suomen kansasta ellei jopa enemmänkin, Roivainen kertoo Iltalehdessä.

Käsipesulle, mars!

Tautia vastaan suojautuminen kannattaa aloittaa hyvästä käsihygieniasta. Infektion riski puolittuu, jos muistaa pestä käsiään vähintään kymmenen kertaa päivässä. Tartuttavaa virusta erittyy ulosteeseen vielä 1-3 viikkoa siitä, kun viruksen sairastanut on jo tervehtynyt. Perheessä, jossa on juuri sairastettu tauti, ei kannata vierailla pariin viikkoon. Vaikka kenelläkään ei enää olisikaan oireita, tauti elää kodin pinnoilla vielä silloinkin, kun sairastaneet ovat jo palanneet terveeseen arkeen.

Jos varotoimista huolimatta tautiin sairastuu, nesteytys on taudin hoidossa tärkeintä. Myös suolan saamisesta kannattaa pitää huolta. Tämän vuoksi esimerkiksi kivennäisveden juominen helpottaa oloa hanavettä tehokkaammin sen sisältämän suolan ansiosta.

Lähteet: Iltalehti, Thl.fi

 

Kilpailut

Uusimmat