IS: Ei energiajuomille – nuorten virkeys pitäisi tulla yöunista!

23.03.2013 10:15 - Katariina Näreaho

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan energiajuomat voivat aiheuttaa vakavia sydänoireita ja nostaa verenpainetta. Vaikka suomessa ei vastaaviin tutkimustuloksiin olekaan päästy, varoittelevat viranomaiset silti niiden käytöstä.

Etenkään lapsille ja nuorille energiajuomia ei suositella. Kofeiinin lisäksi juomat sisältävät paljon sokeria ja happamuutta, joten varttuvien ruokavalio ei saisi sisältää juomia lainkaan. Lasten ja nuorten virkeys pitäisikin tulla juuri yöunista, eikä piristävistä juomista.

- Ei ole luonnollista, että lapset käyttävät kofeiinipitoisia aineita. Terveyden kannalta ei tuo haluttua tulosta, jos nukkuu vähemmän ja juo energiajuomia enemmän, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen projektipäällikkö Anni Helldán Ilta-Sanomille.

Energiajuomat eivät sovi myöskään janojuomiksi, sillä niillä on nestettä poistava vaikutus, aivan kuten kaikilla kofeiinia sisältävillä tuotteilla.

Aikuiset puolestaan voivat soveltaa energiajuomien kulutuksen ruokavalioonsa kahvin lailla. Lehden mukaan aikuiselle kohtuullinen määrä kofeiinia päivässä on 600 milligrammaa, joka vastaa paria isoa kupillista kahvia. On kuitenkin hyvä muistaa, että energiajuomatölkit ovat annoskooltaan usein kahvikuppia suurempia.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat