Omenaan kannattaa jättää kuoret - sisältävät paljon terveellisiä hyötyjä

25.02.2014 17:00 - Linda Arponen

Omena on hedelmä, joka olisi paras syödä kuorineen.

Omena on mainio terveellinen välipala. Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä tiedä sitä, että omenalle riittää pelkkä huuhtelu. Toisin sanoen, sitä ei kannattaisi kuoria ennen syömistä.

Omenan kuori voi kieltämättä tuntua ikävältä suussa. Mikäli tapanasi on kuoria omenasi, lue seuraavat kohdat ja mieti, voisitko jättää ensi kerralla kuoret kuorimatta.

Kuoressa on suurin osa omenan kuiduista

Keskiverto kuorellinen omena sisältää 4,4 grammaa kuitua. Ilman kuorta omenassa on kuitua enää 2,1 grammaa. Kuorettomana omenan kuitumäärä siis laskee huomattavasti.

Kuoressa on myös suurin osa omenan vitamiineista

Sama keskiverto kuorellinen omena sisältää esimerkiksi 8,4 milligrammaa C-vitamiinia. Kuorettomana tuo vitamiinimäärä tipahtaa 6,4 milligrammaan.

Kuorelliset omenat voivat helpottaa hengitysvaikeuksia

Omenan kuori sisältää kversetiini-nimistä antioksidanttia. Erään tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka syövät yli viisi omenaa viikossa, toimivat keuhkot paremmin, kiitos kversetiinin.

Kuoren kversetiini suojaa myös muistia

Kversetiini taistelee aivojen kudosvaurioita vastaan. Tällaiset vauriot liittyvät esimerkiksi Alzheimerin tautiin ja muihin aivojen rappeutumiin.

Omenan kuori voi myös pitää syövän loitolla

Eräs tutkimus löysi omenan kuoresta triterpenoid-nimistä yhdistettä, joka voi hidastaa tai jopa estää syöpäsolujen leviämisen laboratorio-olosuhteissa. Tutkimuksen mukaan yhdiste voisi toimia erityisesti maksa-, paksusuoli- ja rintasyöpäsoluja vastaan.

Kuorellinen omena päivässä pitää kilot kurissa

Omenan kuori on myös ursolihapon koti. Kyseinen happo on tärkeä ylipainoa vastaan taistellessa. Ursolihappo lisää lihasmassaa ja ruskeaa rasvaa, joka nopeuttaa kalorien palamista ja samalla laskee liikalihavuuden riskiä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat