Tiedosta syvimmät tarpeesi parisuhteessa - onko sinulle tärkeintä varmuus, vaihtelu, erityisyys vai yhteys?

14.12.2014 18:00 - Anna Hopi

Ratkaisuvalmentaja Heikki Harju on auttanut satoja asiakkaita heidän elämänsä jumitilanteissa. Monesti hänen luokseen tulee eron partaalla olevia pariskuntia, joilla on yksi helposti ratkaistava ongelma.

Tai oikeastaan kyseessä ei Heikin mukaan edes ole varsinaisesta ongelmasta. Jokaisella ihmisellä on kuusi tarvetta, joiden täyttyminen tuo hyvän ja onnellisen olon. Moni ei tunnista omia tarpeitaan, eikä myöskään osaa täyttää puolisonsa tarpeita, kun hän niistä muistuttaa. On aika avata uudenlainen keskustelu parisuhteessa.


- Kun kaksi ihmistä täyttää toistensa neljä perustarvetta, parisuhde voi onnistua. Suhde kestää, jos pari osaa täyttää kaikki kuusi tarvettaan. Monesti eroamisen partaalla olevat ihmiset tarvitsevat vain apua omien tarpeidensa tunnistamiseen, kertoi Heikki Harju Iskelmälle.

- Tarpeiden oivaltamisella moni voi saada apua myös siihen, jos haluaa päästä eteenpäin elämässään ja esimerkiksi kehittää jo toimivaa parisuhdettaan. Aina ei tarvitse olla ongelmissa, jotta ottaa yhteyttä valmentajaan. Kun parilla menee hyvin, on tärkeää harjoitella. Elämässä tulee sitten vaiheita, joissa menee huonosti. Tuolloin voimme omaksumillamme työvälineillä selvitä niistä entistä helpommin.

Voit päästä alkuun tarpeidesi tunnistamisessa löytämällä itsestäsi persoonan tarpeet.

1. Varmuus

"Ihminen tarvitsee elämäänsä varmuutta ja mukavuutta. Jokaisen ihmisen täytyy saada elämässään kokea, että he voivat kulkea kohti nautintoa ja poispäin kivusta. Tämä on samalla hengissäselviämisen tarve. Kun tiedämme liiaksi kaiken elämässä ennalta, saatamme alkaa haluta lisäämään turvallisuuteen vaihtelua uusilla ja jännittävillä asioilla."

2. Vaihtelu

"Elämästä tulee tylsää, jollei meillä ole tarpeeksi stimulaatiota ja epävarmuutta. Tämä ilmenee mielestäni parhaiten siten, jos olet joskus päätynyt katsomaan perjantai-iltana sohvalle elokuvaa, joka näytetään TV:ssä kuudennen kerran. Kun elokuva ei alunperinkään ollut kauhean hyvä, niin tylsyys iskee ja löydät pian itsesi vaihtelua etsimästä esimerkiksi jääkaapilta."

3. Erityisyys

"Jokainen meistä tarvitsee huomiota ja arvostusta. Haluamme olla erityisiä ja haluamme tunteen siitä, että meidät huomataan. Ajatus on porautunut neurologiaamme jo lapsina. Jos vanhempamme eivät olisi huomioineet meitä, emme olisi pysyneet hengissä.

Meillä jokaisella voi olla miljoonia tavoitteita, mutta syvimpiä tarpeita vain kuusi. Tapa, jolla täytämme tarpeita vaihtelee paljon. Joku saattaa täyttää erityisyyden tarvetta pyrkiä olemaan aina paras kaikessa. Joku pyrkii taas kehittämään aina suurimman ongelman porukasta saadakseen huomiota. Tämäkin näkyy parisuhteessa. Joskus se henkilö, joka näyttää olevan enemmän alakynnessa ja masentunut suhteessa veteleekin itseasiassa naruista ja johtaa ongelmansa kautta parisuhdetta. Toinen joutuu antamaan jakamattoman huomionsa hänelle."

4. Yhteys

"Jokainen meistä haluaa rakkautta, mutta moni tyytyy yhteyteen. Olemme usein tulleet satutetuiksi monta kertaa intiimeissä rakkaussuhteissa. Kun tarpeeksi monta kertaa sieluun on osunut, niin alamme vetää takkia kiinni ja tyydymme yhteyteen.

Yhteyden ja rakkauden tarpeen syntysija on siinä, että kun vauva syntyy, se ei edes pysy hengissä, jollei saa kosketusta. Tästä on tehty tutkimuksia, että jos vauvaa ei kosketeta säännöllisesti, hänen hyvänolon hormoninsa eivät lähde hyrräämään ja lapsi ei selviä hengissä. Meillä on todella voimakas tarve yhteydelle. Tätä voi täyttää monilla tavoilla - ihmissuhteilla, luonnossa kulkemalla, syvähengityksen kautta tai kehoyhteyden kautta. Joskus viimeksi mainittu saavutetaan siten, että tulee syötyä liikaa. Käytämme välillä ruokaa saadaksemme yhteyden itseemme."

Jokaisella on kyky täyttää neljä tarvetta itse, ja sen voi tehdä positiivisella tai negatiivisella tavalla. Voit rakentaa parempaa tulevaisuutta, tai esimerkiksi ylensyödä ja haastaa siten pitkällä tähtäimellä kehonsa hyvinvoinnin.

Kun ihminen oppii täyttämään persoonan tarpeet, hän pysyy hengissä, mutta samalla elämä saattaa tuntua silti tyhjältä ja merkityksettömältä. Kun taas ihminen onnistuu täyttämään henkisiä tarpeita, hän löytää merkityksen elämäänsä ja elämä alkaa taas tuntua elämältä. Henkisissä tarpeissa fokus on edistymisessä ja toisten auttamisessa.

5. Kasvu

"Ihmiselle on tärkeää, että asiat edistyvät. Kaikki ovat jossain vaiheessa elämäänsä kokeneet sen tunteen, kun asiat eivät edisty. Syvältä sielusta alkaa nousemaan tuskaa, kun mikään ei liiku. Heti kun asiat alkavat luistaa, elämänilo palautuu.

Tämän tarpeen voi kokea henkisenä kasvuna, kehityksenä kuntosalilla, uuden opiskelussa, hyvässä keskustelussa tai menestymisenä työssä. Kun kehitymme, meillä on enemmän annettavaa muille."

6. Auttaminen

"En tiedä, onko mitään hienompaa kokemusta kun tunnet, että olet voinut auttaa toista ihmistä pääsemään eteenpäin omassa elämässään. Jokainen kokee elämänsä varrella näitä kokemuksia, mutta ei välttämättä tunnista niitä. Menemme monesti ajatusmalliin, jossa vain annamme.

Toinen puolisko parisuhteesta saattaa helposti olla antaja ja toinen ottaja. Auttamisen tarpeen kohdalla emme kuitenkaan auta toisia marttyyreina, vaan olemme täyttäneet omat tarpeemme ja olemme hyvässä kunnossa, jolloin voimme antaa silkasta ilosta muille."

Lue Heikki Harjun valmennuksista hänen kotisivuiltaan.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat