Yksinäisyys, sauna ja sokeri - 7 yllättävää tekijää, jotka voivat myös nostaa verenpainetta

15.01.2015 12:30 - Reetta Haverinen

Korkea verenpaine rastittaa monien suomalaisten terveyttä. Suola, rasvainen ruoka ja vähäinen liikunta vaikuttavat sydämen ja verisuonten kuntoon, mutta on olemassa myös muita vähemmän tunnettuja tekijöitä, jotka vaikuttavat myös verenpaineiden korkeuteen.

Kun verenpainemittari näyttää hälyttäviä lukemia, on aika aloittaa elämäntaparemontti. Liikunnan lisääminen ja ruokavalion muuttaminen ovat ensisijaisia toimia, joihin korkeasta verenpaineesta kärsivien tulee ryhtyä.

Myös stressi ja liiallinen alkoholin käyttö lisäävät verenpainetautiriskiä. Harva kuitenkaan tietää, että verenpaine voi nousta myös seuraavien tekijöiden vaikutuksesta:

1. BPA

Hypertension-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan joissain juomapulloissa ja -tölkeissä käytetty BPA saattaa jättää haitallisia jäämiä ruokiin ja juomiin, jotka voivat nostaa verenpainetta pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

2. Sokeri

Myös lisätty sokeri voi nostaa verenpainetta. Sokerin vähentäminen on suositeltavaa myös muista syistä. Liika sokeri aiheuttaa myös ylipainoa ja kasvattaa riskiä sairastua moniin muihin elintapasairauksiin.

3. Uniapnea

Myös uniapnealla voi olla vaikutusta korkean verenpaineen syntyyn. Riksi sairastua uniapneaan kasvaa painoindeksin myötä. Painon tiputtaminen helpottaa sairauden oireita, mutta pienentynyt painoindeksi vaikuttaa väistämättä myös verenpainelukemiin. Usein sairaudet seuraavatkin toisiaan. Kun vyötärö hoikistuu, voi moni terveysvaiva katoaa kertaheitolla.

4. Yksinäisyys

Yksinäisyys vaikuttaa niin itsetuntoon, onnellisuuteen, stressiin - ja verenpaineisiin. Chicagolaisessa tutkimuksessa havaittiin, että 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien ihmisten yksinäisyys vaikutti heidän verenpainelukemiinsa negatiivisella tavalla. Seuraelämän ylläpito on siten varsin tärkeää - varsinkin vanhemmalla iällä.

5. Sauna

Saunan korkeat lämpötilat eivät tee hyvää verenpainetautiselle. Samoin kuin reipas liikunta, myös korkea lämpö nostaa verenpainelukemia. Jos lääkärisi on kieltänyt sinua harrastamasta rankkaa liikuntaa, kannattaa sinun vähentää myös saunan lauteilla istuskelua.

6. Lääkkeet

Joidenkin lääkkeiden vaikutuksesta verenpaineet saattavat nousta salakavalasti. Lue lääkkeiden tuoteselosteet huolellisesti, sillä niissä on mainittu kaikki mahdolliset sivuoireet, joita lääke voi aiheuttaa.

7. Kilpirauhasongelmat

Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta voivat vaikuttaa verenpaineisiin. Jos syytä korkeisiin paineisiin ei löydy elintavoista, voi taustalta löytyä jokin muu sairaus. Siten korkeita verenpainelukemia ei pidä jättää koskaan huomiotta.

Lähde: HuffingtonPost

Kilpailut

Uusimmat