Mitä veriryhmäsi kertoo terveydestäsi?

24.03.2015 08:00 - Eeva Rajala

Oma veriryhmä kertoo alttiuksista sairastua esimerkiksi tiettyihin tauteihin.

Veriryhmät perustuvat veren punasolujen ominaisuuksiin ja veriplasman vasta-aineisiin. Joissakin maissa uskotaan vahvasti, että veriryhmä vaikuttaa muun muassa ihmisen persoonaan sekä sosiaalisiin taitoihin. Prevention-lehti kertoo tutkimustuloksista, joiden mukaan veriryhmä kertoo myös ihmisen terveydestä. Veren eri ominaisuudet vaikuttavat sairastumisriskeihin.

Vaikka veriryhmätyypillä voi olla jonkinlainen rooli sairastumisriskeissä, on vaikea sanoa, kuinka suuresta tai pienestä roolista on kyse. Tutkija Mary Cushmanin mukaan paras neuvo on, että omaa terveen elämäntyylin. Hänen mukaansa kannattaa keskittyä syömään oikein, liikkumaan säännöllisesti ja vähentää stressiä murehtimalla vähemmän.

Veriryhmä A

Tutkimusten mukaan A-veriryhmän ihmisillä on 20 prosenttia suurempi riski sairastua vatsasyöpään kuin B- tai O-veriryhmäläisillä. Sen sijaan AB-veriryhmän ihmisillä on vieläkin suurempi riski.

Veriryhmä B

B- ja AB-ryhmäläisillä on suurin riski sairastua sydäntauteihin kuin muilla veriryhmätyypeillä. Tutkijoiden mukaan toiset veriryhmätyypit näyttävät olevan herkempiä tulehduksille, mikä voi osaltaan selittää sydäntautiriskin suuruuden.

Veriryhmä AB

AB-veriryhmän ihmisillä on 26 prosenttia suurempi riski sairastua vatsasyöpään kuin B- tai O-veriryhmäläisillä. AB-verityyppi voi lisätä myös muistiongelmien riskiä: Tutkimusten mukaan AB-veriryhmän ihmisillä on vanhempina eniten ongelmia muistinsa kanssa. AB- ja B-veriryhmäläisillä on verityypeistä suurin sydäntautiriski.

Veriryhmä O

O-veriryhmäläisillä on muihin ryhmiin verrattuna suurempi riski saada vatsahaava. Tämä liittynee samoihin bakteereihin, jotka liittyvät A- ja AB-ryhmien suurempaan vatsasyöpäriskiin. Tutkimusten mukaan O-veriryhmän ihmisillä on kuitenkin 23 prosenttia alhaisempi sydäntautiriski verrattuna muihin verityyppeihin. Eräät tutkimukset kertovat, että O-veriryhmäläisillä on myös 37 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua haimasyöpään kuin muiden veriryhmätyyppien ihmisillä.


Lähde: PreventionHaluatko 20 vuotta lisää elinaikaa? Helpoilla ohjeilla onnistut siinä. Lue lisää täältä.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat