Turvotuksesta eroon jo yhdessä päivässä - näin sen teet

08.06.2015 13:06 - Tiina Svensk

Moni tuskailee turvotustaan ja kiristäviä housuja, mutta ärsyttävästä vaivasta voi päästä jo yhden päivän aikana eroon.

Turvonnut olo johtuu ruuansulatuksessa olevista häiriöistä. Kun ruuansulatusjärjestelmäsi ei toimi kunnolla, tunnet olosi turvonneeksi ja väsyneeksi. Onneksi vatsan ja suoliston toimintaa voi auttaa jo pienillä muutoksilla, ja nesteet saa liikkeelle jo päivän aikana:

Aamulla

Juo kuumaa vettä: Kuumalla vedellä herätät ruuansulatuksesi ja aineenvaihduntasi toimintaan heti aamusta. Esimerkiksi vihreä tee sitruunalla on loistava juoma aamupalalla.

Älä käytä maitotuotteita: Päätä jo aamulla, ettet käytä päivän aikana lainkaan maitotuotteita. Maitotuotteet ärsyttävät useiden ihmisten ruuansulatusta, ja aiheuttavat sen herkästi turvotuksen tunnetta.

Joogaa: Joogan venyttävät liikkeet, joissa on mukana myös kiertoja, aktivoivat ruuansulatustasi ja auttavat kehoasi puhdistumaan kuona-aineista.

Aamupäivällä

Nauti trooppinen välipala: Tee smoothie, jossa on papaijaa tai ananasta. Molemmat hedelmät sisältävät proteiinia ja tehostavat ruuan sulamista. Jos et pidä smoothieista, voit nauttia hedelmiä sellaisenaan.

Päivän halki

Hidasta: Hotkiminen kerryttää ilmaa vatsaamme, mikä lisää nopeasti turvotuksen tunnetta. Muista siis tarkkailla ruokailutahtiasi syödessäsi ja hidasta sitä, jos huomaat olevasi liian ripeä. Keskity pureskelemaan ruoka huolella, ja vatsasi sulattaa ruuan nopeammin.

Älä syö purukumia: Purukumin jauhaminen lisää turvotuksen tunnetta, sillä samalla nielet enemmän ilmaa. Lisäksi monissa purukumeissa on sokerialkoholia, joka aiheuttaa turvotusta.

Juo enemmän vettä: Vesi huuhtoo kuona-aineita ja suoloja kehosta, joten huolehdi, että juot paljon vettä päivän aikana. Ota mukaan vesipullo, niin muistat juoda päivän mittaan.

Tarkkaile annoskokoja: Turvotuksen tunteesi saattaa johtua annoskoostasi. Jos sinulla on ylensyönyt olo aina aterian jälkeen, syöt todennäköisesti liikaa ateriallasi. Kokeile muokata annoskokojasi vaihtamalla pienempiin lautasiin.

Iltapäivällä

Syö kvinoaa: Kvinoassa on paljon kuitua ja kaliumia, joista molemmat ovat tärkeitä, kun haluat laskea turvotusta.

Syö kuitupitoinen välipala: Usein naiset eivät saa tarpeeksi kuitua, joka on tärkeä osa ruokavaliota. Kuidun ansiosta tunnet olosi energiseksi ja kylläiseksi, eikä turvotus vaivaa sinua. Sinun tulisi saada 25-30 grammaa kuitua päivittäin, joten valitsemalla välipalaksesi avokadoja, vadelmia, chian siemeniä tai päärynöitä pääset lähelle tuota tulosta.

Illalla

Skippaa happy hour: Olipa kyseessä sitten lasillinen viiniä tai cocktail-juhlat, alkoholi aiheuttaa turvotusta monesta syystä. Alkoholi vaikeuttaa ruuansulatuksen toimintaa, ja sokeripitoiset juomat saavat olosi tukkoiseksi.

Syö parsaa: Parsa tukee ruuansulatuksen toimintaa kasvattamalla suoliston hyvää bakteerikantaa. Illallisella kannattaa panostaa siis hyvälaatuiseen proteiiniin, kuten kanaan, ja vihanneksiin.

Jätä jälkiruoka väliin: Rasva- ja sokeripitoiset ruuat lisäävät turvotusta, aivan kuten keinotekoiset makeutusaineetkin. Sen vuoksi makeat herkut kannattaa vaihtaa esimerkiksi hedelmiin, jotka nekin ovat hedelmäsokerin ansiosta makeita, mutta sisältävät myös paljon kuituja ja vettä.

Juo vatsaasi rauhoittavaa teetä: Mausteet, kuten inkivääri tai kaneli auttavat kehoasi puhdistamaan ruuansulatusjärjestelmääsi. Myös minttutee on hyväksi turvotuksen ennaltaehkäisyssä, sillä se rauhoittaa vatsaasi ja virkistää oloasi vaikkapa illallisen jälkeen.

Mene ajoissa nukkumaan: Riittävät yöunet auttavat sinua pitämään aineenvaihduntasi tasaisesti käynnissä. Sen vuoksi unenpuute saa olosi vetämättömäksi ja saattaa aiheuttaa myös turvotuksen tunnetta kehossa. Kun kehosi toimii kunnolla, myös ruuansulatuksesi toimii oikein.

Lähde: Pop sugar

Kilpailut

Uusimmat