Kesän supermarja on mansikka! 20 kiehtovaa faktaa kaikkien suosikista

29.06.2015 13:38 - Reetta Haverinen

Mansikasta on moneksi. Sen lisäksi, että marja näyttää upealta kakun päällä, sillä on myös terveyshyötyjä.  

Tuoreet mansikat saavat veden herahtamaan monien suomalaisten kielelle. Herkullisen makunsa lisäksi tämä makea marja on varsinainen luonnon ihmetuote.

Moni tietää, että mansikat ovat terveellinen vaihtoehto jäätelölle ja että ne sisältävät paljon kehoa helliviä ainesosia, mutta jotkin seuraavista seikoista saattavat tulla monelle suomalaiselle yllätyksenä:

1. Mansikka on ainoa ''hedelmä'', jonka siemenet eivät sijaitse hedelmän sisällä. Yhden mansikan pinnalla on noin 200 pikkusiementä.

2. Mansikoissa on jopa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa!

3. Mansikat kuuluvat ruusukasveihin.

4. Jos tahdot huuhdella mansikoita, pese ne juuri ennen suuhun laittoasi. Vedellä huuhtelu nopeuttaa marjojen pilaantumista, jos et käytä niitä saman tien.

5. Hampaiden valkaisu onnistuu hyvin kotitekoisella mansikkahammastahnalla.

6. Mansikka kasvaa luonnonvaraisena lähes kaikilla mantereilla. Ainoastaan Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Afrikassa mansikka ei kuulu mantereen alkuperäislajistoon.

7. Mansikat sisältävät runsaasti mineraaleja ja vitamiineja. Tästäkin huolimatta mansikat sisältävät varsin vähän kaloreita: 100 grammaa mansikoita sisältää ainoastaan hieman yli 30 kaloria!

8. Tutkimusten mukaan mansikoiden syönti saattaa ehkäistä syöpää, tulehduksia ja neurologisia sairauksia.

9. Belgiassa on museo, joka on omistettu pelkästään mansikoille.

10. Mansikoihin liittyy paljon uskomuksia ja kansantaruja. Keskiajalla mansikoiden on muun muassa uskottu tuovan tullessaan rauhaa ja menestystä, kun niitä tarjottiin juhlissa ja seremonioissa.

11. Mansikoiden punainen väri johtuu niiden sisältämästä valtavasta flavonoidimäärästä.

12. Mansikat voivat olla myös valkoisia tai keltaisia.

13. Myös mansikoiden maku voi vaihdella suuresti. Joidenkin lajien maku saattaa muistuttaa esimerkiksi ananasta.

14. Mansikat eivät itse asiassa ole marjoja. Mansikat luokitellaan epähedelmiksi.

15. Mansikka on monivuotinen kasvi.

16. Muinaiset roomalaiset uskoivat, että mansikoilla on useita parantavia vaikutuksia. Roomalaiset olivat vakuuttuneita muun muassa siitä, että mansikat paransivat kuumeen ja ehkäisivät masennusta.

17. Ranskalaiset pitävät mansikkaa oikeana lemmenrohtona. Ranskassa onkin yleistä tarjota tuoreelle avioparille mansikoista valmistettua keittoa aamiaiseksi heti hääyön jälkeisenä aamuna.

18. Mansikoiden syöminen tekee hyvää iholle. Mansikoiden sisältämä salisyylihappo auttaa poistamaan kehosta kuolleita ihosoluja ja epäpuhtauksia. Samalla hapot myös pienentävät ihohuokosia. 

19. Mansikoista tehdään yleensä makeaa hilloa, mutta mansikoista voi tehdä myös säilykkeitä. Myös vihreitä, vielä raakoja mansikoita voi säilöä.

20. Mansikat parantavat vatsan toimintaa, sillä ne sisältävät runsaasti hyviä kuituja.


Lähde: Daily Mail

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat