Pelottaako lentäminen? 7 ohjetta pelon selättämiseksi

07.07.2015 20:00 - Emma Ylistalo

Onko suunnitelmissa lomamatka pois Suomesta, mutta jo lentämisen ajatteleminen saa sinut jännittämään? Onneksi pienet teot voivat helpottaa tulevaa lentomatkaa.

Tutkimusten mukaan joka neljäs meistä pelkää lentämistä. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla este lomamatkalle. Lue alta ohjeet, jotka auttavat lentopelon hallitsemisessa.

1. Hengitä rauhallisesti

Kaikkein tärkeintä on hengittää syvään. Kun hermostut, pidätät helposti hengitystäsi. Keskity siihen, että vedät syvään henkeä ja sen jälkeen puhallat ilman rauhallisesti ulos. Keskity myös lihaksiisi. Pakaroiden jännittäminen auttaa, sillä se estää muita jännityksiä kulkemasta kehossasi. Myös mielikuvat voivat helpottaa oloasi. Kuvittele se hetki, kun pääset koneesta ulos lämpimään ilmastoon tai rakkaiden ihmisten luo.

2. Ymmärrä lentokoneen toimintoja

Lentokoneen siivet, ovat ne, jotka saavat koneen liitämään, ei moottori. On muutenkin todella harvinaista, että koneen moottorille sattuisi jotain, mutta vaikka niin kävisikin, lentokone voi silti liitää vielä pitkän matkan. Tiedosta, että lentokoneet on suunniteltu lentämään, joten ilma on turvallinen ympäristö niille.

3. Ota pieniä askeleita kerrallaan

Harhautus on hyvä tapa lievittää pelkojaan. Lento kannatta jakaa mielessään vaikka puolen tunnin pätkiin. Suunnittele jokaiselle pätkälle jotain tekemistä, esimerkiksi lukemista, syömistä ja elokuvan katsomista. Voit myös tehdä asioita, joihin et ole tottunut. Kun kirjoitat pitkästä aikaa kirjeen, aika saattaakin kulua nopeasti.

4. Luota kapteeniin

Monet vihaavat juuri sitä tunnetta, etteivät pysty itse kontrolloimaan tilannetta sen jälkeen, kun lentokone irtoaa maasta. Muista tällaisessa tilanteessa, että kapteenit käyvät läpi tarkan valintaprosessin ja simulaatiotestit puolen vuoden välein. Kapteenit ovat eniten koulutettu ja testattu ammattiryhmä.

5. Älä pelkää turbulenssia

Kesken lennon tapahtuvat turbulenssit ovat asia, joka saa helposti lentopelkoisen tolaltaan. Turbulenssin voi aiheuttaa moni eri asia, mutta ne kaikki ovat tiedossa ja kapteeni tietää miten toimia tilanteessa. Se on lentäjille yhtä yleistä, kuin sinulle itsellesi se, että ajaessasi autoa osut tiellä olevaan kuoppaan. Muista siis, että se on vain osa lentämistä, eikä sitä tarvitse pelätä. Se on epämukavaa, mutta ei vaarallista.

6.  Laita riski oikeaan perspektiiviin

On todennäköisempää, että salama iskisi sinuun, kuin se, että lentomatkalla tapahtuisi jotain. Lentäminen ei välttämättä pelota yhtään niin paljon, kun mietit kuinka epätodennäköistä tapaturma ilmassa on.

7. Tiedosta, mitä tapahtuu lentojen ulkopuolella

Lentokoneita ylläpidetään hyvin ja ne tarkastetaan huolellisesti ennen jokaista lentoa. Rutiinitarkastuksia suoritetaan säännöllisesti ja eikä mitään jätetä sattuman varaan - siksi lentäminen onkin turvallisin matkustamisen muoto.

 

Lähde: Mirror

Kilpailut

Uusimmat