Unohteletko asioita? Tutkimus selvitti, miten voit treenata muistiasi

09.08.2015 14:02 - Senni Loikala

Tauon pitäminen on järkevä tapa ladata aivoihin lisävirtaa, jolloin myös muisti toimii paremmin.

Puuhun kiipeämisellä, tasapainottelulla puomin päällä, painavien kantamusten kuljettamisella sekä monilla muilla fyysisillä aktiviteeteilla on yllättävä etu. Ne nimittäin voivat parantaa huomattavasti työmuistiasi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

- Tämän tutkimuksen mukaan sellaisten aktiviteettien avulla, jotka saavat meidät ajattelemaan, voimme treenata samaan aikaan aivojamme sekä vartaloamme, tutkija Ross Alloway sanoo.

Tulokset näkyvät nopeasti

Fyysisen aktiivisuuden työmuistia kohentavat tulokset voivat näkyä nopeastikin. Ei siis tarvitse olla alituisesti liikkeessä, jotta pääsisi käsiksi hyötyihin.

- Työmuistin parantamisesta voi olla hyödyllisiä vaikutuksia niin monilla elämämme alueilla ja on kiinnostavaa nähdä, että asentoaistia aktivoivat puuhat pystyvät parantamaan jo lyhyen ajan sisällä, tutkija Tracy Alloway selvittää.

Asentoaisti on osa tasapainoaistiamme ja se tekee aivomme tietoiseksi, missä asennossa kehomme on ilman, että meidän täytyisi tarkistaa asia katsomalla.

Kaikenikäiset hyötyvät

Erityisesti lasten on tärkeää päästä liikkumaan, sillä tutkimuksen mukaan heidän työmuistinsa voi parantua jopa 50 prosenttia pelkästään puuhun kiipeämällä. Siitä huolimatta myös aikuisten kannattaa pitää itsensä aktiivisina.

- Pitämällä tauon tekemällä aktiviteetteja, jotka ovat odottamattomia ja vaativat meitä tietoisesti määräämään liikkeitämme, voivat parantaa työmuistiamm ja suoriutumaan paremmin niin luokka- kuin kokoushuoneessakin, Ross Alloway kiteyttää.

Näin ollen, jos muisti pätkii ja et esimerkiksi muista uuden tuttavuuden nimeä, kannattaa pitää tauko ja esimerkiksi hyppiä portaat tasajalkaa ylös.

 

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat