Miten toimit nenän vuotaessa verta? Asiantuntija ohjeistaa välttämään vaaratilanteen

24.08.2015 08:32 - Senni Loikala

Yleinen itsehoitokeino saattaakin olla vaarallinen, jos ihminen ei ole tarkkana.

Kun nenästä vuotaa verta, ei päätä saisi kallistaa taaksepäin. Tuo liike tapahtuu monilla luonnostaan.  

Los Angelesissa työskentelevän pään ja kaulan alueen erikoislääkäri Jeffrey Suhin mukaan pään kallistaminen taaksepäin saa veren siirtymään lähelle kurkkua, mikä voi tehdä hallaa kehollesi. Jos vuotoa joutuu vatsaan saakka, saattaa se saada sinut oksentamaan.

Korvien, nenän ja kurkun alueiden erikoislääkäri Jennifer Villwockin mukaan on mahdollista, että veri kerääntyy häiritsevästi myös hengitysteihin. Todella harvinaisissa tapauksissa se voisi hänen mukaansa aiheuttaa jopa tukehtumisen tai keuhkokuumeen kurkusta kulkeutuvien bakteerien vuoksi.

Tee näin

Jos nenäsi vuotaa verta, paina sitä hellävaroan kohdista, joissa nenäsi muuttuu pehmeäksi. Se lisää painetta vuotaviin suoniin nenässäsi ja auttaa niitä tyrehtymään nopeammin. 

Erityisen tärkeää on samaan aikaan kallistaa päätä hieman eteenpäin. Tällöin veri valuu ulospäin sieraimistasi, eikä sisäänpäin. 

Jos nenäsi vuotaa verta usein, on apteekeissa saatavilla vuodon tyrehtymistä nopeuttavia suihkeita. Suurin osa nenäverenvuodoista loppuvat Suhin mukaan vartissa vartissa. Mikäli vuodot kestävät säännöllisesti yli 20 minuuttia, kannattaa hakeutua lääkärin pakeille.

 


Lähde: Men's Health

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat