HS: Paljonko imettävä äiti saa juoda alkoholia?

16.09.2015 13:35 - Eeva Rajala

Helsingin Sanomat kertoo uusista perheiden ravitsemussuosituksista, jotka höllentävät suhtautumista imettäviin äiteihin.

Uusien perheiden ravitsemusohjeiden mukaan imettävä äiti voi juoda lasin viiniä kerran tai kaksi viikossa, eikä tämä vielä aiheuta riskiä lapselle, kertoo Helsingin Sanomat.

Vaikka ohjeet ovat sallivammat kuin ennen - monet neuvolat eivät suosittele alkoholinkäyttöä raskauden tai imetyksen aikana - ne ovat monen lääkärin mielestä edelleen liian tiukat.

"Ohje on turhan tiukka"

Esimerkiksi Naistenklinikan gynekologi ja perinatologian erikoislääkäri Hanna Kahila kertoo lehdelle, ettei äidinmaitoon erittyvä alkoholin määrä ole vauvalle ongelma, mikäli alkoholinkäyttö on kohtuullista.

- Ohje on turhan tiukka. Se määrä alkoholia, jonka vauva voi rintamaidosta saada, on niin pieni, ettei se aiheuta ongelmia. Ongelmia tulee, jos äiti tai isä hoitaa vauvaa humalassa, jolloin on tietysti olemassa tapaturman vaara, Kahila kommentoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo sivuillaan, ettei alkoholinkäytölle imetysaikana voida asettaa turvallista rajaa. Satunnaisen ja kohtuullisen alkoholinkäytön ei katsota olevan este imetykselle. Myös THL:n sivuilla muistutetaan, että lapsen käsittely lievästikin humaltuneena on kuitenkin riski. Lue asiasta lisää täältä! (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)

Helsingin Sanomissa muistutetaan vuosia sitten julkaistusta Lääkärilehden artikkelista, jossa laskettiin äidinmaitoon erittyvän alkoholin määriä: Jos äiti juo kaksi lasia viiniä ja imettää sen jälkeen, vauva saa äidinmaidosta alkoholia saman verran kuin päivittäisestä Jekovit-D-vitamiiniannoksestaan.

"Joku ymmärtää kuitenkin väärin"

A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoen mukaan alkoholinkäyttö imetyksen aikana on ikuinen kiistan aihe. Hän toivookin neuvoloihin yksilöllisempää ohjausta.

- Tottahan se on, että ei sitä alkoholia äidinmaitoon paljon erity. Tiukkoja rajoja suositaan varmuuden vuoksi. Jos annetaan ohje, että silloin tällöin voi kohtuullisesti juoda, joku ymmärtää sen kuitenkin väärin, Simojoki sanoo lehdelle.


Lähteet: Helsingin Sanomat, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kilpailut

Uusimmat