Suomalaisasiantuntija varoittaa ruokailijoita: "Olisi syytä suosia luomua"

12.10.2015 10:21 - Pauliina Jokinen

Vielä 1980-luvulla ravinto oli erilaista kuin 2010-luvulla.

Kolmessakymmenessä vuodessa ruoan tuotanto on muuttunut merkittävästi niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Syömämme ruoka kuljettaa elimistöömme myös paljon aineita, joita edelliset sukupuolvet eivät ole syöneet.

Samalla ruoka vaikuttaa elimistöömme erilailla kuin aiemmin.

- Ruoka on muuttunut paljon. Sekä se, miten ruoka tehdään, ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen kertoo Voicen Iltapäivän haastattelussa.

Heinosen mukaan ruoan tuotannossa käytetään paljon aineita, jotka häiritsevät muun muassa hormonitoimintaamme. Tämä vaikuttaa painon kertymiseen.

- 1980-luvulla tietty määrä liikuntaa laihdutti, nyt se pitää painon samalla tasolla, Heinonen kuvailee muutosta.

Kustannukset nousevat

Heinonen mainitsee kasvisten ja vihannesten kasvatuksessa käytettävien torjunta-aineiden lisääntymisen vaikuttavan elimistön käyttäytymiseen.

- Ne vaikuttavat aivoihin, kilpirauhaseen ja sukurauhaseen, Heinonen kuvailee.

Jo nyt hormonitoiminnan muutosten kustannukset ovat nousseet. Esimerkiksi lapsettomuushoitoihin käytettävä rahamäärä on kasvaneet huimasti.

- Kotimaisen tutkimuksen mukaan 1980-luvun loppupuolella syntyneiden miesten siittiöiden määrä on romahtanut. Miehet naisistuvat, Heinonen kertoo.

Ratkaisuksi Heinonen vinkkaa turhien ulkoisten rasitteiden poistamista. Lisäksi hän neuvoo kiinnittämään huomiota alkoholin ja liiallisen kahvin nauttimiseen sekä syömään tarpeeksi jodia.

- Ruokavalio kannattaa muuttaa mahdollisimman luonnolliseksi ja valita mahdollisuuksien mukaan aina luomua. Myös kosmetiikassa kannattaa kiinnittää huomiota asiaan, Heinonen vinkkaa.

 

Kilpailut

Uusimmat