"Krooninen migreeni parani kolmessa viikossa, kun söin raakaruokaa"

15.12.2015 11:55 - Anna Hopi

Toimittaja ja raakaruokakirjailija Hannamari Rahkonen teki kolmen viikon elämänmuutoksen ja hämmästyi tuloksia.

Hannamari Rahkonen on äskettäin julkaissut Raakaleivonnan ABC - luontaisesti gluteenittomia ja maidottomia makuelämyksiä -teoksen. Teos kiteyttää hyvin hänen hyvinvointimatkansa, joka alkoi vuonna 2010.

- Innostukseni raakaleipomiseen syntyi ruokavaliomuutokseni myötä vuonna 2010. Krooninen migreenini parani kolmen viikon raakaruokakokeilun seurauksena. Aloin opetella pikkuhiljaa myös raakaleipomista, joka pohjautuu mahdollisimman alkuperäisten, luontaisesti gluteenittomien ja maidottomien raaka-aineiden käyttöön, kertoi nainen.

- Raakaleivonnaiset tarjoavat samassa paketissa sekä täysipainoista ravintoa että syntisen hyviä herkutteluhetkiä. Leivoksiin ja kakkuihin käytetyt raaka-aineet sisältävät lähtökohtaisesti runsaasti kuituja, laadukkaita rasvoja, vitamiineja sekä kasviproteiinia, joiden ansiosta herkuttelun jälkeinen olo on kylläinen, raikas ja energinen.

Rahkoselle ruoka on paljon enemmän kuin vain polttoainetta tai ravinteita - siinä on myös sielua.

- Pohjimmiltaan raakaruoka-ideologia lähestyy leipomista terveysaspekteista, mutta pidän vähintään yhtä tärkeänä osana sitä miltä leivonnaiset näyttävät ja maistuvat. Terveellisistä raaka-aineista valmistettujen kakkujen ja leivosten tulee olla herkullisia.

"Vireystaso nousi ja turvotus hävisi"

Rahkosen Raakaleivonnan ABC -teos esittelee erilaisia reseptejä raakakakuista herkullisiin jäätelöannoksiin. Onko naisella olemassa suosikkireseptiä ylitse muiden?

- Suunnittelen ja valmistan kaikki leipomukseni sillä ajatuksella, että jokainen luomukseni on lempikakkuni. Siksi lempikakkuni valinta riippuu täysin sen hetken tarpeista ja fiiliksestä. Juuri tänään söisin kaikista mieluiten Raakaleivonnan ABC -e-kirjastani löytyvää toffee-suklaakakkua, jossa on erittäin mehevä suklaapohja, suolainen kinuski-mantelivoitäytettä ja ilmavaa raakasuklaamoussea.

Katso toffee-suklaakakun ohje täältä.

Moni innostuu raakaleivonnaisista eri toten siksi, koska uusien reseptien myötä voi jättää vehnän ja valkoisen sokerin pois ruokavaliosta. Miten se on vaikuttanut kirjailijan terveyteen?

- Hyödyt ovat sekä nopeita että pidemmällä ajalla vaikuttavia. Nopeita vaikutuksia ovat omalla kohdallani olleet vireystason selkeä nousu, tasainen verensokeri ja turvotuksen vähentyminen. Pidemmän ajan kuluessa myös ihoni kunto on parantunut ja vatsavaivat ovat kadonneet. Kaikista tärkeimpänä pidän sitä, että syömisen jälkeen olo on kylläinen, mutta ei väsynyt. Teen paljon ajatustyötä, joten on tärkeää olla terässä myös syömisen jälkeen!

Lue lisää Hannamari Rahkosen kotisivuilta täältä.

 

Suunnitteletko sinäkin raakaleivontaa? Tässä perusohjeet, joilla pääset alkuun.

Raakaleivonnassa käytetään sellaisia raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 46 asteen. Raaka-aineiden kypsentämättömyys ja kuumentamattomuus takaavat vitamiinien, entsyymien, hivenaineiden, aminohappojen sekä mineraalien säilymisen. Kuumentamisen sijaan valmistusmenetelminä hyödynnetään esimerkiksi kuivattamista, hapattamista, tehosekoittamista, liottamista ja mehustamista.

Perinteisessä leivonnassa käytetyt sokerit, viljat ja maitotuotteet korvataan pääasiassa kuumentamattomilla pähkinöillä ja siemenillä, marjoilla, hedelmillä, erilaisilla kookostuotteilla, kylmäpuristetuilla rasvoilla kuten neitsytkookosöljyllä ja kaakaovoilla, mausteilla ja superfood-tuotteilla.

Kilpailut

Uusimmat