Kuva: Shutterstock

Voiko itänyttä perunaa syödä? Vastaus on selkeä

21.04.2024 10:15 - Minttu Tikkanen

Itäminen ei välttämättä heti pilaa perunaa.

Jääkaapin perältä löytyy jo parhaat päivänsä nähneitä perunoita, mutta uskaltaako niitä yhä syödä vai missä kulkee raja, jonka myötä perunan paikka on enää biojätteessä? 

Ruokavirasto linjaa, että perunan voi huoletta yhä syödä, jos itäneet osat ovat alle viiden millimetrin mittaisia ja perunat ovat muuten edelleen napakoita. Pitkiä ituja tehneitä ja pehmenneitä perunoita ei kannata enää syödä. Yleensä se ei ole houkuttelevaakaan, sillä itänyt peruna todennäköisesti maistuukin pahalta. Perunan iduissa on korkea glykoalkaloidi- eli solaniinipitoisuus eli pienetkin idut kannattaa ainakin leikata pois. 

Solaniini on terveydelle haitallinen myrkky, joka voi aiheuttaa vatsa- ja suolistokipuja, ripulia, oksentelua tai hermosto-oireita. 

Sen sijaan vihreä peruna on asia erikseen. Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan vihertävää perunaa ei pidä lainkaan syödä, sillä sekin sisältää haitallisia glykoalkaloideja, kuten solaniinia ja kakoniinia ja voi johtaa samantapaisiin oireiisn kuin itänyttä perunaa syötäessä. Peruna tulisikin säilyttää valolta suojattuna, mikä ennaltaehkäisee vihertymistä.

Lue myös: Miksi maito aiheuttaa vatsaoireita vain Suomessa, mutta ei ulkomailla reissatessa? Asiantuntija vastaa

Lue myös: Tiedätkö, miten styroksiset noutoruokapakkaukset kierrätetään?

Lähteet: Ruokavirasto

Kilpailut

Uusimmat