Millainen erityisherkkä on parisuhteessa? Suomalaisnaiset kertovat

27.01.2016 11:21 - Anna Hopi

Erityisherkkä ihminen innostuu löytäessään samanhenkisen ihmisen.

Monelle erityisherkälle yksin eläminen on helppo vaihtoehto, mutta moni pitää tärkeänä löytää itselle samanhenkinen kumppani. Perheenäiti Heidi Harju on siitä onnellisessa asemassa, että aviomies tukee ja ymmärtää.

- Mieheni on hyvin ymmärtäväinen, vaikka ei olekaan yhtä herkkä. Jos olemme ihmisten ympäröimänä, häntä ei niin paljon häiritse sellainen melu ja hälinä. Minua se häiritsee. Haluan olla pienemmässä porukassa tai kahden kesken, summaa Heidi.

- Herkän ja vähemmän herkän ihmisen ero on kohdistunut enemmän aiemmissa suhteissa. Huomaan, että kaipaan säännöllisesti syvällisiä keskusteluja puolison kanssa. Nyt olen sellaisessa suhteessa, jossa pystyn niitä saamaan. Se on ollut alusta lähtien tosi hyvä juttu meille. Puoliso ymmärtää hyvin tarpeitani. Eihän kaikki toki aina osu yhteen ja on perheessä arjen nahinoitakin. Pystymme pääsemään niistä aika hyvin yli ja oppimaan.

Harjulle tärkeintä oli löytää ihminen, jonka kanssa pystyi jakamaan omaa maailmaansa.

Psykologi Heli Heiskasen mukaan herkkä kokee yleensä tunteet voimakkaasti ja rakastuu voimakkaasti. Isot tunteet tuovat haasteitakin suhteisiin.

- Jos on ikäviä kokemuksia taustalla, hylätyksi ja jätetyksi tulemisen pelot saattavat olla suuria. Oman tunnemaailman tiedostaminen ja tunteiden säätelyn harjoittelu on tärkeää. On hyvä ottaa vastuu omista tunteista ja tiedostaa, että tunteet eivät ole koko totuus, kertoo Heiskanen.

- Rakkauden ja läheisyyden kokeminen voi olla herkälle ihmiselle moninkertainen nautinto, koska herkkä kokee kaiken voimakkaammin kuin muut.

Kilpailut

Uusimmat