Mitä kakkasi muoto ja väri kertoo elämäntavoistasi?

15.02.2016 11:03 - Anna Hopi

Uloste kertoo yllättävän paljon ihmisen terveydestä.

Suurin osa ihmisistä käy vessassa kerran tai pari päivässä. Lääkärien mukaan ei ole olemassa yleissuositusta, joka toimisi kaikille. Kunhan olosi on hyvä, käyt tarpeeksi usein vessassa. Uloste voi kertoa paljon terveydentilastasi, esimerkiksi kakan väri ja muoto paljastavat paljon siitä, mitä elimistössäsi tapahtuu.

Kun siis seuraavaksi käyt vessassa, tarkasta minkälainen koostumus jätöksissäsi on.

Kakan muoto:

1. Pienet kovat papanat kielivät siitä, ettet saa tarpeeksi kuituja ja nestettä. Juo enemmän vettä ja syö hedelmiä ja vihanneksia.

2. Pitkä makkaranmuotoinen, mutta möykkyinen kakka kertoo niin ikään, että tarvitset lisää nesteitä ja kuituja.

3. Pitkä kiinteä ja sileän pehmeä pötkö on optimaalinen kakka, joka kertoo siitä, että syöt terveellisesti ja itsellesi sopivasti ja juot myöskin vettä tarpeeksi.

4. Pitkä makkaranmuotoinen pötkö, jossa on halkeamia pinnassa, on merkki normaalista suolen toiminnasta.Voit silti tankata lisää vettä.

5. Pehmeitä pieniä palasia. Tämä kakka on normaalia, jos käyt vessassa useamman kerran päivässä.

6. Pehmeä, pitkä ja muhkurainen kakka kertoo siitä, että olet normaalin ja epäterveen kakan rajamailla. Tämä kakka kertoo siitä, että sinulla saattaa pian tulla ripuli.

7. Vetinen kakka on ripuli, joka johtuu usein jostain tulehdustilasta vatsassa. Ripuli on kehon tapa puhdistua. Juo paljon vettä, ettei nestehukka iske.

8. Liian pehmeä kakka, joka jää kiinni vessanpönttöön. Kielii siitä, että kehossasi on liikaa öljyä. Se voi merkitä, ettei keho sulata rasvoja tarpeeksi hyvin. Ärtynyt paksusuoli on yksi niista sairauksista, joka estää kehoa sulattamasta rasvaa kunnolla.

Kakan väri:

Ruskea: Olet terve ja hyvässä kunnossa. Kakka on normaalisti ruskeaa maksan tuottaman sappinesteen ansiosta.

Vihreä: Ruoka saattaa kulkea kehosi läpi liian nopeasti, tai olet syönyt todella paljon kaikkea vihreää viime aikoina.

Keltainen: Rasvainen, pahanhajuinen keltainen kakka kertoo liiasta rasvan syömisestä ja siitä, ettei rasva sula tarpeeksi hyvin. Tämä voi johtua esimerkiksi keliakian aiheuttamasta häiriötilasta suolistossa.

Musta: Elimistössä saattaa olla sisäinen verenvuoto esimerkiksi vatsahaavan tai syövän takia. Jotkut rautaa sisältävät vitamiinit voivat myös värjätä kakan. Jos kakka on lisäksi muodoltaan tarrautuvaa, varaa aika lääkäriin.

Vaalea tai valkoinen: Jotkut lääkkeet saattavat aiheuttaa kakan värin muuttumisen, mutta jos tämä ei ole normaalia sinulle, ota yhteys lääkäriin.

Verinen tai punainen: Merkki kehonsisäisestä verenvuodosta. Saattaa olla merkki syövästä. Ota yhteys heti lääkäriin.

Lähde: Simple Organic Life.

Kilpailut

Uusimmat