Suomalainen etikettikouluttaja: Nuoret saavat valmistujaisissa satojenkin eurojen lahjoja

24.05.2016 12:15 - Anna Hopi

Etikettiasiantuntija Mirva Saukkolan mukaan moni nuori arvostaa kevään juhlissa rahalahjaa.

Kesän alku on monelle juhlien aikaa. On rippijuhlia, valmistujaisia ja yo-juhlia. Miten eri tilaisuuksissa kuuluu muistaa juhlakalua? Etikettikouluttaja ja kirjailija Mirva Saukkolan mukaan hyvään lahjaan panostetaan, mutta ostaja ei ole kuitenkaan mennyt yli oman rahatilanteensa.

- Ihmisen elämäntilanne vaikuttaa paljon. Kun nuori valmistuu ammattiin tai ylioppilaaksi ja on tehnyt ison työn kaiken suhteen, usein isovanhemmat ja kummit haluavat lahjoittaa arvokkaamman, jopa useiden satojen eurojen arvoisen lahjan, kertoo Saukkola Iskelmän juontajalle Satu Kotoselle.

- Jos elämäntilanne on haastava ja olet vaikka työttömänä. Silloin täytyy ostaa ikimuistoinen lahja halvemmalla. Se voisi olla vaikka joku antiikkiesine, joka muistetaan pitkään. Tai jos lahjan antaja on nuoren kaveri, jonka on itsekin rakentamassa elämää, lahja on enemmän symbolinen.

Toimisivatko itse tehdyt lahjat valmistujaisjuhlissa?

- Siinä on ajatus mukana, kun sen itse tekee. Tokihan se riippuu lahjan antajasta ja saajasta hieman, että toimiiko tuo käytännössä. Itse kudottu matto on aika hauska. Kun nuori valmistuu, hän muuttaa usein sitten omaan opiskelijakämppään. Silloin tarvitaan sisustamista ja siinä mielessä matto olisi loistava idea, koska sille on tarvetta.

Vaikka Saukkolan mielestä moni nuori haluaa rahaa, kannattaa silti panostaa konkreettiseen lahjaan.

- Nuoret haluavat rahaa, koska on paljon ideoita, mihin sitä voi käyttää. Lahjasta olisi kuitenkin hyvä jäädä muisto. Yo-juhlat ovat kuitenkin tärkeä merkkipaalu elämässä.

 

 

 

 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat