Hamstraatko tavaroita? 9 ohjetta, joilla teet siitä lopun

26.05.2016 11:23 - Senja Rapila

Tavara ei tee onnelliseksi ja usein sitä kertyy nurkkiin liikaakin.

Suuri osa ihmisistä uskoo, että vähemmän on enemmän, mutta toiset puolestaan vannovat rankasti materialismin nimeen; mitä enemmän ihania asioita, sitä parempi elämä.

Jos sinulla on vain vähän omaisuutta, on helpompi lähteä pitkälle matkalle tai vaikka vaihtaa asuntoa huomattavasti pienempään. Minimalistista asuntoa on myös huomattavasti mukavampi lähteä siivoamaan, kun ensin ei tarvitse siirrellä turhia esineitä pois tieltä.

Jos haluaisit tehdä itsestäsi minimalistisemman, kannattaa aloittaa näistä yhdeksästä kohdasta:

1. Tee lista asioista, joita et tarvitse.

Jos et ole käyttänyt jotain asiaa tai esinettä yli vuoteen, et todennäköisesti tarvitse sitä ja se vie vain ylimääräistä tilaa asunnostasi. Listaa siis kaikki ylimääräiset tavarasi ja varaudu luopumaan ainakin osasta. Jos et halua heittää niitä pois, voit ensin niille uusia koteja ystäväpiiristäsi.

2. Hankkiudu eroon tuplatavaroista.

Kuinka monta paria perusfarkkuja tarvitset? Jos sinulla on niin paljon astioita, ettet koskaan tule saamaan niitä kaikkia käytetyiksi, kannattaa niitäkin karsia. Jos sinulla on tavaroita, jotka seisovat ja odottavat tulevansa käytetyiksi, voi olla hyvä laittaa ne eteenpäin.

3. Älä säilö tai käytä paperia.

Kun pyörittelet paperisia laskuja tai muita lappusia jatkuvasti käsissäsi, tulevat ne jossain vaiheessa valtaamaan asuntosi. Niitä löytyy lopulta vaikka mistä ja vuosien päästä tärkeiden papereiden erittely voi olla vaikeaa. Käytä siis mahdollisimman paljon e-laskutusta ja säilö kopiot tärkeistä papereista tietokoneelle varmuuskopioineen.

4. Pidä tasot tyhjinä.

Vaikka koriste-esineet ovatkin todella ihania, kannattaa niiden hamstraamista vältellä viimeiseen asti. Kun kaikki asuntosi tasot ovat tyhjiä ja siistejä, niiden pyyhkiminen ja siivoaminen on huomattavasti helpompaa ja miellyttävämpää.

5. Yksinkertaista syömistä.

Miksi jokaisen aterian tulisi olla kuin joulupöytä? Jos olet tottunut pröystäilemään ja nauttimaan jokaisesta ateriasta erilaisten lisukkeiden kera, voi olla mukavaa vaihtelua vaihtaa kauppareissut yksinkertaisempiin. 

Tee pienempiä ruoka-annoksia valmiiksi, jotta ruokaa ei mene roskiin turhaan ja syö elintarvikkeet ennen kuin ne menevät huonoksi.

6. Matkustaessa pakkaa kevyesti.

Kun lähdet reissuun, ei sinne kannata ottaa koko asuntoa mukaan. Minimoi tarpeesi, pakkaa pelkästään välttämätön mukaan. Esimerkiksi et välttämättä tarvitse matkan joka päivälle uusia housuja, vaan voit pärjätä hyvin viikon ajan yksillä farkuilla ja vaikka hameella.

7. Minimoi vaatteesi.

Heitä pois myös sellaiset vaatteet, joita uskot käyttäväsi joku päivä. Pysyttäydy tietyissä väreissä, kun valitset sopivia vaatteita vaatekaappiisi. Minimalistinen pukeutuminen ei ole koskaan poissa muodista.

Kun olet siivonnut vaatekaappisi pois turhista vaatteista, helpotat huomattavasti pukeutumistasi kiireisenäkin aamuna.

8. Vaihda pienempään.

Jos sinusta tuntuu siltä, että asuntosi tai autosi on liian suuria, kannattaa harkita niiden vaihtamista pienempään. Todennäköisesti tulet säästämään enemmän rahaa ja samalla helpotat siivoamista huomattavasti.

9. "Yksi sisään, yksi ulos".

Jos hankit jotain uutta, voit saman tien heittää jotain vanhaa pois. Näin pidät huolen siitä, ettet kerrytä turhaan tavaroita kotiisi, vaan päivität vanhat suoraan uudempiin, eivätkä vanhat tavarat jää roikkumaan asuntoon.

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat