Kuva: Fotolia

Miksi valkosipuli aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen ja kuinka päästä siitä eroon?

30.06.2016 18:15 - Emma Ylistalo

Hampaiden harjaaminen harvoin auttaa valkosipulinhajuiseen hengitykseen, mutta onneksi sen selättämiseksi on muitakin keinoja.

Olet varmaan huomannut, että syötyäsi valkosipulia edes hampaiden peseminen ei auta pääsemään eroon pahanhajuisesta hengityksestä. Mutta mistä tämä johtuu? Tiede selvitti syyn.

Kirjailija Andy Brunning kertoo uudessa kirjassaan kemiallisen reaktion valkosipulin hajuisen hengityksen takana. Kun syöt valkosipulia, se vapauttaa entsyymiä, joka pahan hajunsa lisäksi voi pysyä kehossasi 24 tuntia.

Osasyy siihen, miksi kyseinen entsyymi säilyy niin pitkään, on sen tapa imeytyä. Tutkimukset ovat selvittäneet, että se imeytyy verenkiertoon ja siirtyy näin keuhkoihin, jonka kautta sen hengittää ulos. Sitä voi myös erittyä ihohuokosten kautta, mikä taas selittää sen, miksi valkosipulin haju pysyy niin pitkään.

Tämän takia purkan syöminen tai suun huuhteleminen ei auta pääsemään eroon hajusta - valkosipulin haju nimittäin pysyy keuhkoissa. Brunningin mukaan paras vaihtoehto on sitruunamehu, joka neutraloi kyseistä entsyymiä ja näin pistää stopin pahanhajuiselle hengitykselle.

Jos ruokasi siis sisältää valkosipulia, kannattaa ruokailun päätteksi juoda lasillinen sirtuunalla maustettua vettä tai pureskella sitruunanmakuista purkkaa.

Lähde: Metro.uk

Lue myös: Henkesi haisee tai hikoilu loppuu - 5 merkkiä, että et juo riittävästi vettä

Kilpailut

Uusimmat