Kuva: Fotolia

Voiko lattialle pudonnutta ruokaa syödä? Asiantuntija vastaa

15.10.2016 22:15 - Karoliina Kotala

Moni on kuullut viiden sekunnin säännöstä, jonka mukaan lattialle tippuneen ruoan voi nostaa ylös ja syödä viiden sekunnin sisällä sen putoamisesta. Mutta onko kyseinen uskomus totta vai onko lattialle pudonnut ruoka syömiskelvotonta?

Vaikka moni heittää suosiolla lattialle tippuneen ruoan roskiin, suosittelevat asiantuntijat todellisuudessa täysin päinvastaista. Professori Aaron E Carroll Indianan yliopistosta kertoo syövänsä itsekin lattialle pudottamiaan ruokia. Miehen mukaan ihmisten tulisikin olla enemmän huolissaan muista kodin pinnoista ja niiden likaisuudesta. Esimerkiksi jääkaapin oven kahva, tiskiallas ja keittiönpöytä ovat tutkimusten mukaan huomattavasti likaisempia entä lattia. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan viiden sekunnin säännön kumoaa sekin, että bakteerit tarttuvat ruokaan jo yhdessä sekunnissa sen osuttua likaiseen pintaan. Bakteerit voivat myös tarttua käsiteltävään ruokaan käsien kautta ilman, että ne edes putoavat lattialle. 

- Nämä uutiset aiheuttavat ihmisissä aina monenlaisia reaktioita. Toiset tulevat vainoharhaisiksi kaikesta ja toiset taas ymmärtävät, että suurimmalla osalla vastustuskyky on tarpeeksi vahva. Olemme kaikki olleet kontaktissa bakteerien kanssa jo pitkään tietämättämme, ja olemme aivan kunnossa silti, Carroll selvittää. 

Sama pätee myös kylpyhuoneeseen. Moni uskoo vessanpöntön olevan kylpyhuoneen likaisin kohta, vaikka todellisuudessa painike, jolla vessa vedetään on huomattavasti likaisempi aivan kuin käsienpesualtaan hanakin. 

Asiantuntijoiden mukaan paras ja ainoa keino välttyä haitallisilta bakteereilta on pestä kädet huolellisesti aina ennen ruoan käsittelyä. Käsien pesussa hyvä muistisääntö on, että hierot saippuaa kostutettuihin käsiin puhdistaen huolellisesti kynsien aluset, sormien välit ja ranteet niin kauan, että voit pesun aikana laulaa Paljon onnea vaan –laulun, niin kauan pesun tulisi kestää. Sen jälkeen huuhtele ja kuivaa kädet huolellisesti. 

Lue myös: Heräätkö aina samaan aikaan yöstä? Lue, mitä kyseinen kellonaika kertoo terveydestäsi

Lähde: The Daily Mail

Uusimmat