Kuva: Fotolia

Jatkuva älypuhelimen käyttö lisää kuivasilmäisyyttä - kärsitkö sinä siitä?

10.01.2017 16:45 - Senja Rapila

Yhä useampi kärsii nykypäivänä kuivasilmäisyydestä ja digitaalisesta silmän rasituksesta, joka vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin.

Suurin osa ihmisistä myöntävät viettävänsä nykypäivänä liian paljon aikaa tietokoneella ja puhelimen näytön äärellä. Independent-lehti uutisoi nyt, että uuden tutkimuksen mukaan älypuhelimet saattavat tehdä enemmän vahinkoa käyttäjän silmille kuin mitä on aiemmin luultu. 

BMC Opthalmologyn julkaisemassa tutkimuksessa kerrotaan, että näyttöjen jatkuva tuijottaminen altistaa meidät helpommin kuivasilmäisyydelle, sillä kun katsomme esimerkiksi puhelimen ruutua pitkään, räpyttelemme silmiämme vähemmän. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että kyynelkanavamme kuivuu nopeammin, joka kasvattaa kuivasilmäisyyden riskiä.

Kuivasilmäisyyttä esiintyy silloin, kun silmät eivät tota tarpeeksi kyynelnestettä, joka puolestaan tekee silmistä punottavat, turvonneet ja ärtyneet.

Myös lapset kärsivät kuivasilmäisyydestä

Tutkimuksessa kerrotaan, että lapsilla, jotka viettävät enemmän aikaa puhelimillaan, on enemmän kuivasilmäisyyden oireita. Tutkimuksessa tutkittiin 916 korealaista lasta, jotka olivat 7-12-vuotiaita. Heille tehtiin erilaisia silmätestejä ja 6.6 prosenttia osallistuneista täyttivät kuivasilmäisyyden kriteerit täydellisesti.

97 prosenttia näistä lapsista paljastivat, että he käyttävät älypuhelimiaan keskimäärin 3,2 tuntia päivässä. 55 prosenttia tutkimukseen osallistuneista lapsista, joilla ei ollut lainkaan kuivasilmäisyyteen viittaavia oireita, kertoivat käyttävänsä älypuhelinta noin 37 minuuttia päivässä.

Kun kuivasilmäisyydestä kärsivät lapset eivät käyttäneet puhelimiaan kuukauteen, heidän oireensa helpottivat välittömästi. Useimmiten vanhemmat ihmiset kärsivät kuivasilmäisyydestä, eikä nuorilla lapsilla ole aiemmin erityisemmin diagnosoitu kuivasilmäisyyttä.

Jatkuva näytön tuijottaminen saattaa aiheuttaa muun muassa kroonista päänsärkyä. (kuva: Fotolia)

Kuivasilmäisyys ei ainoa uhka

Koska nykyajan teknologia kehittyy jatkuvasti, tulee kehiin päivittäin uusia digitaalisia laitteita ja niiden mukana uusia terveysongelmia.

Teknologian yleistymisen myötä yhä useammat ihmiset altistuvat päivittäin sinivalolle, jota tulee muun muassa tietokoneen ja puhelimen näytöistä. Tämä aiheuttaa sen, että todella monet yksilöt kärsivät fyysisestä epämukavuudesta silmissään sen jälkeen, kun he ovat katsoneet näytöä yli kaksi tuntia kerralla. Tätä kutsutaan digitaaliseksi silmän rasitukseksi tai näyttöpäätenäköhäiriöksi.

Oireita saattavat olla muun muassa kuivat silmät, päänsärky, tunne roskasta silmässä, sumentunut näkö ja niska- sekä hartiakivut. Tehdyn tutkimuksen mukaan kyseinen ilmiö on yleistymässä hurjaa vauhtia niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa. 

Oireita pystyy helpottamaan muun muassa silmiä kiinni pitämällä sekä silmiä usein räpyttelemällä.

Lähde: Independent, Terveyskirjasto

Lue myös: Eikö uni tule? Unitutkija suosittelee hämmentävää keinoa

Lue myös: Ovatko silmäsi turvonneet? Syyllinen saattaa löytyä ruokavaliostasi

Kilpailut

Uusimmat