Kuva: Fotolia

Iskikö paniikkikohtaus? 5 ammattilaisten vinkkiä, joilla selviät kohtauksesta

05.02.2017 08:15 - Karoliina Kotala

Paniikkihäiriö on yllättävän yleinen murhe monelle suomalaiselle. Paniikkikohtauksen iskiessä tilannetta voi kuitenkin helpottaa ammattilaisten neuvoilla.

Yllättäen alkava hengenahdistus, pakokauhu, kuolemanpelko ja huimaus. Edellä mainitut oireet ovat esimerkkejä siitä, millaisia oloja ja ajatuksia arvaamatta alkava paniikkikohtaus voi hetkellisesti aiheuttaa. Kohtauksen iskiessä tuntuu vaikea ajatella rationaalisesti, mutta mielenterveyden ammattilaisten mukaan kohtausta voi yrittää helpottaa muutamalla tehokkaalla keinolla. 

Kohtaa hetki 

Sano ääneen itsellesi, että "Minulla on nyt paniikkikohtaus ja tästä selvitään." Siten rauhoitat itseäsi ajattelemaan, että tilanne on vaaraton ja pahat tunteet häviävät pian. 

Peittoa negatiiviset ajatukset 

Kun kohtauksen iskiessä ahdistava ajatus nousee mieleen, pysäytä se. Esimerkiksi jos ajattelet "En pysty tähän" tai "Tästä on pakko päästä pois", pysäytä ajatus heti mielessäsi ennen kuin se spiraalin lailla johtaa suurempaan paniikkiin. 

Keskity ympäristöösi 

Kosketa vaikka seinän pintaa tai avaa ikkuna saadaksesi huomiosi ja keskittymisesi itsestäsi muualle.  

Hengitä 

Jos paniikkikohtauksen aikana hengityksesi kiihtyy, keskity hengitykseen seuraavasti: Vedä syvään henkeä nenän kautta, pidä hengitystä kolmen sekunnin ajan ja puhalla ilma rauhallisesti ulos suun kautta. Toista, kunnes hengityksesi tasoittuu. 

Kävele hetkeksi pois 

Jos mahdollista, kävele hetkeksi muualle kohtauksen iskiessä. Paniikkikohtauksen aikana kehosi jännittyy ja kävely voi nollata tuntemuksia. 

Lue myös: Nainen ikuisti paniikkikohtauksensa kameralle - haluaa jakaa tärkeän viestin ihmisille

Lähde: Glamour

Kilpailut

Uusimmat