Kuva: Fotolia

7 tärkeää merkkiä voivat paljastaa onko sinulla aivokasvain

08.04.2017 12:15 - Karoliina Kotala

Aivokasvain voi kehittyä mihin tahansa kohtaan aivoja ja siksi oireetkin voivat olla hyvin vaihtelevia. On kuitenkin olemassa muutama yleinen oire, joista kannattaa olla tietoinen.

Se millaisia oireita aivokasvain aiheuttaa, riippuu pitkälti aivokasvaimen sijainnista. Suurin osa aivokasvaimista löytyy myös ihmisiltä, joilla ei ole erityistä altistusta aivokasvaimille. Lapset ja yli 60-vuotiaat voivat saada muita todennäköisemmin aivokasvaimen, mutta silti se voi osua kohdalle kenelle vain. Aivokasvaimia voidaan hoitaa esimerkiksi leikkauksella, lääkityksellä tai sädehoidolla. Kaikki aivokasvaimet eivät kuitenkaan ole vaarallisia ja jos kasvain ei aiheuta haittaa, voidaan se jättää operoimatta ja vain seurata sen kasvua. 

On kuitenkin olemassa muutama yleisoire, jotka saattavat kieliä aivokasvaimesta: 

Kohtaukset 

Huolimatta siitä, millainen kasvain on kyseessä, ovat erilaiset kehon kohtaukset usein ensimmäinen merkki. Kasvain ärsyttää aivoja, joka puolestaan saa kehon esimerkiksi nykimään tai toimimaan hallitsemattomasti. Nykimistä voi tapahtua esimerkiksi raajoissa tai kasvoissa. 

Kömpelyys 

Jos huomaat vaikeuksia esimerkiksi portaiden astelemisessa, avaimen saamisessa lukkoon tai tasapainon kanssa, voi se kieliä aivokasvaimesta. Myös ongelmat puhumisessa, nielemisessä tai kasvojen lihaksissa voivat kertoa samasta sairaudesta. 

Tunnottomuus 

Jos koet tunnottomuutta raajoissa tai kasvoissa, kannattaa sitä seurata ja kääntyä tarvittaessa lääkärin puoleen. 

Muutokset muistissa tai ajattelussa 

Aivokasvaimet voivat jopa muuttaa ihmisten käytöstä vaikuttamalla aivoihin. Yleisempiä ovat kuitenkin esimerkiksi huonontunut muisti, hämmentyneisyyden tunne sekä muut ajattelun muutokset. 

Pahoinvointi 

Heikko olo tai huonovointisuus voivat myös kieliä aivokasvaimesta, etenkin jos oireet alkavat yllättäen. 

Muutokset näössä 

Sumentunut näkö, kahtena näkeminen tai näön yhtäkkinen heikkeneminen ovat myös merkkejä, joihin kannattaa puuttua.  

Epänormaalit päänsäryt 

Yleensä päänsäryt ovat vain viattomia vaivoja, mutta joskus ne voivat myös viestiä aivokasvaimesta. Päänsärky ei kuitenkaan ole yleensä ensimmäisiä oireita, joita aivokasvain aiheuttaa, vaan silloin kyse on jo kookkaasta kasvaimesta. 

Lähde: Women's Health Magazine 

Kilpailut

Uusimmat