Kuva: Fotolia

Nirsoileeko lapsesi ruokapöydässä? Se on täysin normaalia

13.07.2017 21:45 - Katariina Auvinen

Asiantuntijoiden mukaan on normaalia, että lapsi on epäluuloinen uusia makuja ja ruokia kohtaan.

Jos teillä käydään lapsen kanssa neuvotteluja ruokapöydässä ja uusien makujen äärellä, on se k irjailija ja lastenlääkäri Natalie Muthin mukaan täysin normaalia. Lapsilla on vielä alkukantainen vaisto. Ennen makuaistilla oli tärkeä tehtävä kertoa myös ruuista ja siitä, mitkä ovat mahdollisesti myrkyllisiä. Näin ollen karvaita makuja on lapsen hyvin vaikea hyväksyä, koska ennen se on kertonut kasvin olevan luultavimmin myrkyllinen. 

Toisaalta lapsi saattaa myös vain testata rajoja kieltäytyessään syömästä. Vaikka nyt kuitenkin tuntuisi, että jokainen haarukallinen on taistelua, Muth rauhoittaa ettei se tule aina olemaan sitä. Tärkeintä on Muthin mukaan se, että vanhemmat pysyvät päättäväisenä, eivätkä tee lapselleen toista ruokaa mitä he tietäisivät tämän syövän. Näin ollen lapsen täytyy jossain vaiheessa maistaa ruokaa. 

Sinnikkyys palkitaan

Parasta siis on vain jatkaa uusien makuelämysten ja terveellisten ruokien tarjoamista lapselle. Tutkimusten mukaan pieni tekeminen kuten lelun tuominen pöytään ruokailun yhteydessä auttaa lapsia syömään paremmin. 

Monet vanhemmat miettivät, tuleeko lapsi välttelemään aina esimerkiksi kasvisten syömistä. Muth kannustaa vanhempia tarjoamaan silti lapselleen niitä ruoka-aineita, joista hän ei ole aluksi tykännyt. Lapsi tarvitsee noin 15-20 kertaa, jotta makuaisti tottuu makuun. 

Lähde: PureWow

Kilpailut

Uusimmat