Kuva: Fotolia

Saitko paperista viillon sormeesi? Yksinkertainen vinkki helpottaa kipua

15.08.2017 18:15 - Katariina Auvinen

Ja totta on, että paperihaava sattuu monesti enemmän kuin isompi haava.

Oletko ikinä miettinyt, miksi juuri pieni paperiviilto tuntuu erityisen kivuliaalta? Se ei ole kuvitelmaa, koska näin myös on. Sormenpäissä on paljon enemmän tuntosoluja, kuin esimerkiksi käsivarsissa. Näin ollen myös paperiviillon kipu tuntuu monesti pahemmalta sormissa. 

Jos saat paperista viillon sormeesi, se kannattaa peittää. Yksinkertainen vinkki on, että haava tulisi puhdistaa vedellä ja sen jälkeen peittää laastarilla. Ilma nimittäin saa tuntohermot säkenöimään haavan kohdilta. Peittäminen helpottaa niin parantumista kuin kipua. 

Paperiviilto tuntuu erityisen kipeältä siksi, että luotamme sormenpäihimme. Niiden pitää pystyä aistimaan kylmää tai vaikkapa kuumaa. Samoin tiedämme niiden avulla, kuinka tylsä tai terävä jokin asia on. Sormenpäillä on siis tarkka tehtävä auttaa meitä. 

Harvardissa opettava neurologian professori, Anne Louise Oaklander, kertoo, että myös äkillinen kipuaistimus tuntuu ihmisistä erityisen pahalta. Paperiviiltoon ei ehdi ollenkaan varautua, joten sen vuoksi aistimus vielä moninkertaistuu. 

Lue myös: Oletko laittanut laastarin aina väärin? Katso mikä on kätevin tapa

Lähde: Realsimple

Kilpailut

Uusimmat