Kuva: Fotolia

Oletko herkkäihoinen? Huonoja uutisia, jos suosit hajusteetonta ja hypoallergeenista kosmetiikkaa

04.10.2017 10:45 - Karoliina Kotala

Tuore tutkimus on selvittänyt erittäin huolestuttavaa tietoa herkälle iholle suunnatuista kosmetiikkatuotteista.

Moni suomalainenkin suosii herkälle iholle suunnattuja kosmetiikkatuotteita, joiden kerrotaan olevan esimerkiksi hajusteettomia ja hypoallergisia. Toisin sanoen ne sisältävät siis muuta kosmetiikka vähemmän allergeenisia reaktioita aiheuttavia ainesosia ja moni ei-herkänkin ihon omaava suosii kyseisiä tuotteita pitäen niitä ”puhtaampina” vaihtoehtoina.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus on kuitenkin selvittänyt, että aina kosmetiikkatuotteiden lupaukset eivät pidä paikkaansa. Tutkijat analysoivat 174 suosituinta kosmetiikkarasvaa, kolmelta suurimmalta verkkojälleenmyyjältä ja tulos oli yllättävä. Jopa 45 prosenttia tuotteista, jotka mainostivat olevansa hajusteettomia, sisälsivät jonkinlaisia hajusteita. Puolestaan hypoallergeenisiksi tuotteiksi mainostetuista tuotteista 83 prosenttia sisälsi mahdollisesti allergeenisia reaktioita aiheuttavia ainesosia.

Vain 12 prosenttia hypoallergeenisiksi ja hajusteettomiksi mainostetuista, tutkituista tuotteista todellisuudessa oli sitä mitä lupasi.

- Tämä on erittäin huolestuttavaa. Moni potilas voi olla allerginen tai herkkäihoinen kosmetiikan hajusteille tai muille mahdollisesti ärsyttäville ainesosille. Ihmisten pitäisi pystyä luottamaan siihen, että tuote ei näitä sisällä, jos tuotteessa niin sanotaan, kommentoi lääkäri Gary Goldenberg ja kertoo etenkin hajusteiden olevan merkittävin ihoreaktioiden aiheuttaja.

On kuitenkin hyvä muistaa, että tiedossa ei ole sisälsikö tutkimus Suomessa kuinka yleisesti käytössä olevia tuotteita. On suositeltavaa kääntyä ihoammattilaisen puoleen sopivan kosmetiikkatuotteen valinnassa, etenkin jos kärsii herkästä ihosta.

Lue myös: Näköhäiriöitä, turvotusta tai kutinaa - Silmät kertovat yllättävän paljon terveydestäsi

Lue myös: Yleiset merkit kohdunkaulansyövästä - älä jätä huomiotta

Lähde: Women’s Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat