Kuva: Fotolia

Järkyttävä tieto - jo yhden päivän herkuttelulla on negatiivisia vaikutuksia kehoosi

10.10.2017 22:15 - Katariina Auvinen

Tutkimuksen mukaan yhden päivän herkuttelu vaikuttaa negatiivisesti erityisesti verensokeriin.

Jos olet miettinyt, ettei yhden päivän herkuttelusta ole haittaa, mieti uudestaan. Uusi tutkimus nimittäin todisti tämän myytin vääräksi. Jo yhden päivän holtittomalla ahmimisella on negatiivisia vaikutuksia kehoosi, Loughboroughin yliopiston tutkijat todistivat. 

Tutkijat pyysivät tutkittavia ja terveitä henkilöitä syömään rasvaista ruokaa yhden päivän ajan. He söivät noin 75 prosenttia enemmän kaloreita, kun heidän suositusmääränsä oli. Henkilöiden ruokalistalla oli muun muassa pekonia, sämpylöitä, juustoja sekä suklaata ja muffineita. 

Jo päivän päätteksi tutkijat huomasivat, että tutkittavien insuliinitasot olivat kohonneet merkittävästi. Haiman tuottama insuliini säätelee kehon sokeriaineenvaihduntaa elimistössä. Sen päätehtävänä on jarruttaa sokerin tuotantoa, ettei maksa tuota liikaa glukoosia, ja pitää rasvakudos kurissa niin, ettei siitä vapaudu liikaa vapaita rasvahappoja.  Jos ihminen syö epäterveellisesti, keho joutuu tuottamaan entistä enemmän insuliinia. Tämä voi johtaa riskiin sairastua kakkostyypin diabetekseen. 

Tutkijoiden mukaan jo yhden päivän herkuttelulla on siis negatiivisia vaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan. Se voi osaltaan johtaa insuliiniresistanssiin. Normaalisti haima pystyy lisäämään insuliinin eritystä. Siinä vaiheessa, kun haiman erittämä insuliini ei enää riitä täyttämään lisääntyvää tarvetta, puhkeaa tyypin 2 diabetes. 

Lue myös: Haaveissa painonpudotus? Asiantuntijoiden tehokas keino vie nopeasti herkkuhimon

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat