Kuva: Fotolia

Onko hajuveden käyttäminen raskaana olevalle naiselle vaarallista?

02.11.2017 17:15 - Senja Rapila

Jotkut hajuvesissä käytetyistä ainesosista on yhdistetty hormonihäiriöihin, jotka vaikuttavat sikiön kehitykseen.

Monet eivät välttämättä edes tule ajatelleeksi sitä, että hajuveden käyttäminen raskausaikana voisi olla vaarallista. Pop Sugar on julkaissut artikkelin, missä asiantuntija kertoo, että raskausaikana todella kannattaisi katsoa tarkkaan, millaisia hajuvesiä - tai muita  kosmetiikkatuotteita - ostaa ja käyttää.

- Tuoksuva tuote ei välttämättä ole vaarallinen. Siitä saattaa kuitenkin tulla sellainen, kun valmistaja käyttää termiä "tuoksu" tai "aromi" sen sijaan, että kertoisi suoraan käyttäjälle käytetyt ainesosat ainesosaluettelossa, terveysasiantuntija Nneka Leiba on kertonut.

Jos siis näet lempihajuvetesi ainesosaluettelossa sanan "tuoksu" tai "aromi", voi se Pop Sugar -sivuston mukaan kertoa siitä, että valmistaja yrittää piilottaa jotain kuluttajalta. Nämä ovat laajalti käytettyjä termejä hajuvesibisneksen yli 3000 salaisesta ainesosasta.

Ongelmallisia ainesosia sisältävät tunnistetut ainesosat sisältävät muun muassa dietyyliftalaattia, kemikaalia, joka on yhdistetty sperman tuhoutumiseen tutkimuksissa. Lisäksi myskiketoni, synteettinen hajuveden ainesosa, on haitallista. Muita hormonihäiriöitä aiheuttavia ftalaatteja voidaan myös käyttää "tuoksusekoituksiin", koska ne tekevät tuoksusta kestävämmän. Nämä ovat asioita, joita jotkut valmistajat haluavat piilotella kuluttajilta.

- Jotkut käytetyistä ainesosista on yhdistetty hormonihäiriöihin, jonka pitäisi olla erityisen huolestuttavaa tietoa raskaana oleville naisille.

Hormonit ovat nimittäin merkittävässä roolissa sikiön kehityksessä. Joissain tutkimuksissa jopa todetaan, että hormonitoimintaan vaikuttaville kemikaaleille altistuminen voi aiheuttaa ongelmia syntymän jälkeen.

Sama pätee hajustettuihin rasvoihin, suihkugeeleihin, hiustuotteisiin ja muuhun kosmetiikkaan. Jos siis olet raskaana ja ostamassa tuoksuvan tuotteen, kannattaa vilkaista ainesosaluettelo "aromien" varalta.

Lähde: Pop Sugar

Lue myös: Ovatko raskaustestit kohta historiaa? Uutuuslaite piippaa kun olet hedelmöittynyt

Lue myös: Raskausarvista taidetta - katso kuvat naisen tekemistä teoksista

Lue myös: Ultraäänikuva sai ihmiset pelokkaiksi - vaativat äidille aborttia

Lue myös: "Jos synnytät alateitse, miehesi jättää sinut"- oudoimmat asiat, jotka äidit ovat kuulleet raskaana

Kilpailut

Uusimmat