Kuva: Fotolia

Älä laita rasvatonta jogurttia smoothieen - 5 yllättävää asiaa, jotka kannattaa jättää pois

16.11.2017 09:45 - Karoliina Kotala

Smoothie ei turhaan ole hehkutettu eväs. On kuitenkin olemassa muutama hyvä muistisääntö, jotta smoothiesta saa erityisen maukkaan ja toimivan.

Ensinnäkin smoothie kannattaa tehdä aina itse kotona, sen sijaan, että ostaisit valmiin kaupasta. Siten tiedät tarkalleen sisältääkö smoothiesi sokeria tai muita turhakkeita. Jotta smoothiesi on sekä maistuva että terveellinen olisi sen hyvä sisältää noin 30 grammaa proteiinia, jonka saat esimerkiksi kreikkalaisesta jogurtista, raejuustosta tai soijamaidosta. Lisäksi smoothieen kannattaa lisätä hyviä rasvoja, kuten esimerkiksi avokadoa. Myöskään hiilihydraatteja ei kannata unohtaa: lisää siis joukkoon vaikkapa banaani, hiukan kaurahiutaleita tai marjoja. Smoothieen on myös helppo sisällyttää kasviksia, vaikka et niistä muutoin erityisesti välittäisikään. Lisää siis hiukan lehtikaalia, kukkakaalia tai porkkanaa joukkoon.

On kuitenkin olemassa ainesosia, joita ei kannata smoothieen laittaa, mutta joita moni suosii smoothiessaan:

Rasvattomat sekä makujogurtit

Jogurtti on hyvä ainesosa smoothieen, mutta jätä rasvattomat jogurtit välistä. Ne ovat usein vetisempiä ja tutkimusten mukaan täysrasvaiset jogurtit ovat aivan yhtä tehokkaita painonpudotuksessa kuin rasvattomatkin. Myöskin makujogurtteja kannattaa vältellä ja suosia maustamatonta; maustetut jogurtit sisältävät usein turhia sokereita ja makeutusaineita.

Hedelmämehut

Pieni tilkka appelsiinimehua ei vielä ole pahaksi smoothiessa, mutta määrän kanssa kannattaa olla tarkka. Hedelmämehut sisältävät yllättävän paljon sokeria ja yhtä lailla makeutta antavat vaikkapa marjat. Jos smoothiesi on liian paksua, suosi mieluummin vettä mehun sijasta.

Kokonaiset pähkinät ja mantelit

Pähkinät ja mantelit ovat hyvä lisä smoothieen, mutta kokonaisia tehosekoittimeen heitettynä ne tekevät smoothiesta rakeisen. Kaupoista löytyykin pähkinätahnoja, jotka toimivat paremmin smoothieihin. Katos kuitenkin, etteivät ne sisällä turhia sokereita.

Purkkihedelmät

Suosi aina mieluummin tuoreita hedelmiä kuin vaikkapa purkkiananasta. Purkkihedelmät on usein pakattu mehuun tai siirappiin ja ne sisältävät siten paljon turhia sokereita.

Sokerit ja makeutusaineet

Sokeri on tunnetusti ainesosa, jota on turha lisätä smoothieen, sillä makeutta saa muinkin keinoin. Keinotekoiset makeutusaineet puolestaan ovat yhtä huono vaihtoehto, sillä ihmisen keho sulattaa niitä huonosti ja ne aiheuttavat siksi muun muassa ilmavaivoja. Lisäksi makeutusaineiden tiedetään haittaavan aineenvaihdunnan toimintaa. Suosi siis mieluummin vaikka hunajaa, puoli teelusikallista tuo jo runsaasti makeutta.

Lue myös: Oletko laiska laihduttaja? 10 toimivaa keinoa, jotka saavat kilot karisemaan helposti

Lähde: Women’s Health Magazine

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat