Kuva: Fotolia

Meinaako paniikkikohtaus iskeä? 6 tapaa, joilla katkaista kohtaus lyhyeen

29.12.2017 13:45 - Iiro Myllymäki

Rauhallinen hengittäminen ja johonkin muuhun keskittyminen voivat hätistää paniikin pois ennen kuin se ottaa vallan.

Jos on joskus kokenut paniikkikohtauksen, sen alkamisen oireet tunnistaa luultavasti herkästi. Mitä sitten tehdä silloin, kun tuntee paniikkikohtauksen olevan alkamassa? Eri metodit tepsivät eri ihmisille, mutta Popsugar-sivusto on listannut kuusi yleispätevää ohjetta, joilla paniikkikohtauksen voi selättää.

1. Hengitä hitaasti sisään ja ulos

Paniikkikohtaus yleensä aiheuttaa tunteen siitä, että ei pysty hengittämään. Tässä tilanteessa kannattaa tietoisesti keskittyä rauhalliseen sisään- ja uloshengittämiseen. Sekin voi olla avuksi, että ottaa jonkun toisen ihmisen kanssaan hengittämään ja pyrkii hengittämään tämän ihmisen kanssa samassa tahdissa. Hengittämiseen keskittymistä kannattaa jatkaa niin kauan kunnes pystyy vetämään oikein syvään henkeä.

2. Keskity johonkin muuhun

Paniikkikohtauksen alkaessa on helppo keskittyä vain tuohon kauhun tunteeseen. Tämä kuitenkin vain pahentaa tilannetta. Tässä tilanteessa kannattaakin keskittyä johonkin ihan muuhun. Voit esimerkiksi katsoa televisiota, kuunnella musiikkia tai soittaa ystävälle ja pyytää häntä kertomaan päivästään. Näin saat helpommin ajatuksesi pois omasta olostasi.

3. Tunnista, että kyseessä on paniikkikohtaus

Paniikkikohtauksen iskiessä mielen saattavat vallata pelot, että on saamassa sydänkohtauksen tai että on tekemässä kuolemaa. Toista itsellesi kerta toisensa jälkeen, että kyse on todellisuudessa paniikkikohtauksesta eikä mistään hengenvaarallisesta.

4. Keskity aisteihisi

Tämäkin on yksi keino siirtää ajatukset pois paniikin tunteesta. Nipistä itseäsi, halaa itseäsi tai mene ulos raikkaaseen ilmaan. Keskity näiden tekemiesi asioiden herättämiin aistihavaintoihin.

5. Kerro jollekulle, mitä tapahtuu

Paniikkikohtauksen alkaessa saatat haluta vain eristäytyä koko ulkomaailmasta. Voi kuitenkin auttaa, jos kerrot jollekin luotettavalle ihmiselle, mitä on tapahtumassa. Se, että sanoo ääneen kärsivänsä paniikkikohtauksesta, voi jo auttaa ja saada tajuamaan, että kyse ei ole mistään hengenvaarallisesta kohtauksesta.

6. Muistuta itsellesi, että tämä on ohimenevää

Samalla, kun toistat mielessäsi, että kyseessä on paniikkikohtaus, kannattaa myös muistuttaa itselleen, että kyse on ohimenevästä tunteesta. Näin saat rauhoitettua itseäsi ja kenties säästyt pahimmalta paniikin tunteelta.

Lue myös: Tutkimus selvitti paikat, jotka laukaisevat helpoiten paniikkikohtauksen

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat