Kuva: Shutterstock

Kukkiiko iho ilman näkyvää syytä? Yleiset ihonhoitovirheet, joihin saatat sortua huomaamattasi

02.03.2018 18:15 - Emmi Moilanen

Myös rasvainen iho tarvitsee kosteutusta. Jos rasvaamisen unohtaa, lopputuloksena voi olla rykelmä näppylöitä.

Iho voi olla herkkä reagoimaan niin stressiin, elämäntilanteen muutokseen, ruokavalioon tai vaikkapa uusiin ihonhoitotuotteisiin. Joskus tuntuu, että ihon kunto pahenee huomattavasti ilman mitään näkyvää tai selvää syytä. Tällöin on mahdollista, että syyllinen ongelmien taustalta löytyy arkipäiväisistä tavoistasi.

Greatist haastatteli asiantuntijoita ja listasi yleiset tavat, jotka voivat aiheuttaa ihon kukkimista huomaamattasi.

1. Et uusi pesusieniä riittävän usein

Pitkään käytössä olleet pesusienet voivat aiheuttaa ihoärsytystä, kuivuutta, epäpuhtauksia ja jopa tulehduksia ihoon.

- Pesusienet ovat erinomainen kasvualusta bakteereille, homeelle, hiivalle ja lukuisille muille haitallisille seikoille, toteaa ihotautilääkäri Joel Schlessinger.

- Varmista, että pesusieni saa kuivua kunnolla jokaisen käyttökerran jälkeen ja uusi pesuvälineet säännöllisesti, hän jatkaa.

2. Unohdat kosteuttaa rasvaisen, akneen taipuvaisen ihon

Olet varmasti kuullut sanottavan, että rasvaista ihotyyppiä ei tulisi kosteuttaa samassa mittakaavassa kuin kuivasta ihosta kärsivät tekevät. Myös rasvaisen ja epäpuhtaan ihotyypin omaavien tulisi muistaa ihon säännöllinen kosteutus, sillä rasvaamisen unohtaminen voi jopa pahentaa iho-ongelmia.

- Kosteutettu iho on yksi tärkeimmistä asioista aknen hallinnassa, kertoo lääkäri Stanley Kovak.

3. Et peseydy heti treenin jälkeen

- Heti treenin jälkeen otettu suihku antaa bakteereille vähemmän aikaa kasvaa ihollasi. Mitä lyhyempi tämä aika on, sen parempi, toteaa Schelessinger.

Aina ei ole mahdollisuutta päästä peseytymään heti treenin jälkeen. Toiseksi paras vaihtoehto on kuitenkin vaihtaa hikiset urheiluvaatteet pois päältä mahdollisimman pian ja pyyhkäistä epäpuhtauksiin taipuvaisimmat kohdat puhdistusliinalla kuivaksi hiestä.

4. Uskot, että korkea suojakerroin korvaa aurinkovoiteen määrän

Aurinkoa ottaessa on hyvä muistaa, että korkea suojakerroin ei korvaa levitettävän rasvan määrää. Vaikka aurinkovoiteesi olisi suojakertoimella 50, tulee sitä kaikesta huolimatta levittää säännöllisin väliajoin uudelleen koko ulkona oleskelun ajan.

- Ihmisillä on taipumus käyttää vähemmän aurinkovoidetta kuin suositellaan, Kovak toteaa.

Riittävän korkeasta suojakertoimesta huolehtiminen on myös yksi parhaimpia keinoja taistelussa ihon ikääntymisen merkkejä vastaan.

5. Suihkuttelet aamuisin

Aamusuihku on melko yleinen tapa ja se tuntuukin antavan raikkaan startin päivälle. Tavasta saattaa kuitenkin olla haittaa ihosi hyvinvoinnille.

- Illalla otettu suihku auttaa sinua nukkumaan paremmin ja pitää lakanat puhtaampana, kertoo Schlessinger.

- Pesemällä lian, rasvan ja epäpuhtaudet, joita iholle on kerääntynyt päivän mittaan, maksimoit myös kauneusunesi.

Tällä Schlessinger tarkoittaa sitä, että jos menemme päivän päätteeksi suihkuttomana nukkumaan, lika siirtyy petivaatteisiin ja aiheuttaa kierteen, jossa epäpuhtaudet siirtyvät yhä uudelleen ja uudelleen takaisin iholle.

6. Et pese meikkisutejasi

Säännöllinen meikkisienien ja -sutien peseminen on tärkeä osa säännöllistä ja hyvää ihonhoitorutiinia.

- Jos välineitä ei pese huolellisesti, suteihin jää elämään bakteereja, jotka voivat vaurioittaa ihoasi, Schlessinger kertoo.

- Kerääntyneet meikin jäämät saavat myös meikkivälineesi haurastumaan nopeammin, joka vaikeuttaa ajan saatossa meikin levittämistä, hän jatkaa.

Meikkisudit tulisikin pestä viikoittain puhdistussuihkeella ja kerran kuukaudessa hellävaraisella shampoolla tai saippualla.

7. Hoidat aknea solariumin avulla

Useat epäpuhtaasta ihosta kärsivät hoitavat näppyongelmaa solariumin avulla. Kovakin mukaan tämä ei kuitenkaan ole paras mahdollinen keino.

- Rusketus voi hetkellisesti tasoittaa aknen aiheuttamaa ärsytystä, mutta se voi myös pahentaa ihon kuntoa. Solarium saa ihon kuivumaan, ja kuivuminen puolestaan johtaa runsaampaan rasvoittumiseen, Kovak tiivistää.

Lue myös: Nyt ylistetään ihon pieniä virheitä! Instagram hullaantui meikittömistä kuvista

Lue myös: Vaihdoitko juuri ihonhoitotuotteesi? Tuote voi vaikuttaa vasta viikkojen kuluttua

Lähde: Greatist

Kilpailut

Uusimmat