Kuva: Shutterstock

Turvonnut kieli, halu syödä multaa... – 6 erikoista oiretta, jotka paljastavat raudanpuutteen

31.05.2018 23:15 - Emmi Moilanen

Myös kuivat ja halkeilevat huulet voivat olla oire raudanpuutteesta.

Väsymys ja hiustenlähtö ovat yleisimpiä oireita, jotka paljastavat raudanpuutteen ja alhaisen hemoglobiiniarvon. On olemassa myös muita oireita, joiden ei kaikessa kummallisuudessaan ensimmäisenä ajattelisi johtuvan raudanpuutteesta.

Lue alta Prevention-sivuston kokoama listaus erikoisista oireista, jotka kielivät raudanpuutteesta.

1. Himoitset multaa tai savea

Raudanpuute voi aiheuttaa kummallisia mielihaluja asioita kohtaan, jotka eivät totisesti ole tarkoitettu syötäviksi.

National Heart, Lung and Blood Instituten mukaan henkilöt, jotka kärsivät vakavasta raudan puutoksesta, himoitsevat esimerkiksi multaa, savea, pahvia ja puhdistusaineita.

2. Kyntesi ovat haurastuneet tai kuperat

Vaikka emme aina tule ajatelleeksi, myös kynsien kunto voi kertoa paljon terveydentilastamme. Preventionin artikkelissa käy ilmi, että hauraat tai kuperat kynnet voivatkin paljastaa henkilön kärsivän raudan puutteesta.

Kynsien kupera muoto voi johtua useasta eri syystä, mutta jos selkeää syytä kynnen erikoiselle muodolle ei löydy, olisi hyvä käydä lääkärissä testauttamassa hemoglobiiniarvo.

3. Kuivat ja halkeilevat huulet

Kuiva huoneilma tai kylmä talvinen sää ovat yleisiä syyllisiä kuiville ja halkeileville huulille. Myös raudan puute voi aiheuttaa huulten kivuliasta kuivumista, jolloin hymyily ja syöminen tuntuvat vaikealta.

4. Jalat tuntuvat levottomilta

Jos istuessasi tai levätessäsi tunnet jatkuvaa tarvetta heilutella jalkojasi, saatat kärsiä tietämättäsi raudan puutteesta. Preventionin artikkelissa kerrotaan, että matalat rauta-arvot voivat aiheuttaa myös levottomien jalkojen oireyhtymää.

Oireyhtymässä jaloissa voi tuntua polttelua, pistelyä, nykimistä tai kihelmöivää tunnetta. Vuonna 2013 tehty tutkimus osoitti, että 251 raudanpuutosanemiasta kärsivästä henkilöstä 24 prosenttia koki myös levottomien jalkojen oireyhtymän oireita.

5. Kielesi on turvonnut

Raudanpuute voi aiheuttaa myös kielen turvotusta ja arkuutta. Turvonnut kieli voi aiheuttaa ongelmia myös ruuan pureskeluun, nielemiseen tai puhumiseen.

6. Himoitset jäätä

Pediatric Hematology and Oncology -julkaisun mukaan jään himoitseminen on yksi yleisimmistä vakavan raudanpuutoksen oireista.

Tutkijoille on vielä epäselvää se, miksi jään himoitseminen yhdistyy raudanpuutokseen. Eräät asiantuntijat ovat olleet sitä mieltä, että jää saattaa rauhoittaa turvonnutta kieltä tai hälventää rauhanpuutteesta johtuvaa väsymystä.

Lue myös: Voi, salami ja juusto: Katso mitkä ruoka-aineet pitävät hampaasi kunnossa

Lue myös: Ikävää nykimistä silmäkulmassa - esimerkiksi allergia ja vitamiinien puutos altistavat elohiirelle

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat