Kuva: Shutterstock

Pilaatko sinä seksielämäsi istumalla liikaa? Katso, miten voit välttää vakavia vaivoja

01.06.2018 20:45 - Henna Koste

Istumme keskimäärin 10 tuntia joka päivä. Se tekee hallaa koko keholle, alakertaa myöten.

Mitä me teemme suurimman osan päivästä? Istumme. Moni huomaa säännöllisen koneen ääressä kököttämisen jatkuvina niskavaivoina, mutta todellisuudessa se vaikuttaa meihin enemmän kuin uskoisimmekaan. Fysioterapeutti ja istumaterveyden asiantuntija Sanna Hakala muistuttaa, että keskimääräinen päivittäinen 10 tunnin istuminen tarkoittaa myös 10 tuntia kestävää painetta genitaaleihin ja lantiopohjaan - joka päivä.

 - Istumisen aiheuttamista ongelmista on puhuttu jo kauan, mutta seksuaaliterveyttä ei näissä yhteyksissä ole nostettu esiin. Harva nostaa kättään, kun kysytään kenellä karkailee virtsa tai on suurentunut eturauhanen. Kaikki kehon tuki- ja liikuntaelinongelmat, pois lukien traumaperäiset, johtuvat tuki- ja liikuntaelimistön epätasapainosta, joten karkeasti voisi todeta perinteisen istumisen aiheuttavan valtaosan esimerkiksi alaselkäongelmista. Tämä on kuitenkin vähäpätöinen esimerkki siihen nähden, että perinteinen passiivinen istuminen lyhentää myös elinajan odotetta, Hakala toteaa.

Asiantuntija huomauttaa, että istuvia ihmisiä seuraamalla näkee helposti, kuinka tukalan olon paine voi tehdä.

- Istumisasentoa vaihdetaan jatkuvasti ristimällä jalkoja tai kenottamalla vuorotellen kankuilla. Tällainen asennon vaihtelu johtuu pyrkimyksestä välttää painetta takareisillä ja lantionpohjassa, vaikka emme sitä sen enempää ajattelekaan, Hakala selventää.

Miten ongelmat ilmenevät petipuuhissa?

Seksuaalineuvoja Tuuli Matilainen toteaa, että lantion alueen ongelmat voivat vaikuttaa sekä fyysiseen seksiin, että seksuaalisuuteen ja itsetuntoon.

- Esimerkiksi virtsankarkailu seksin aikana voi johtaa seksin välttelemiseen kokonaan. Lantionpohjan lihasten heikkous voi vähentää suoraan seksistä saatavaa fyysistä nautintoa. Lantionpohjan ongelmat voivat ilmetä myös kipuina yhdynnän aikana, Matilainen kertoo.

- Genitaalialueen tunnottomuus saattaa myös johtaa seksin kokemiseen laimeana; miksi harrastaa, jos siitä ei saa mitään?, hän jatkaa.

Asiantuntija harmittelee, etteivät ihmiset osaa tai uskalla puhua näistä asioista, vaikka ne ovatkin todella luonnollisia. Joka kuudes nainen kärsii virtsankarkailusta.

Onko tuho yhtä paha miehillä ja naisilla?

- Kyllä, mutta seuraukset ovat erilaiset. Perinteisellä tuolilla istuminen heikentää lantionpohjan lihaksia, mikä aiheuttaa naisilla virtsankarkailua. Lisäksi genitaaleihin kohdistuva paine alentaa alueen tuntoa, asiantuntija kertoo.

Miehillä sen sijaan istuminen kohottaa riskiä eturauhasen ongelmiin, jopa syöpään, sekä heikentää lisääntymiskykyä kivesten paineen ja kohonneen lämpötilan vuoksi.

- Naisilla kohonnut lämpötila tarjoaa myös optimaalisen kasvualustan haitallisille bakteereille, asiantuntija jatkaa listaa.  

Istuminen on kuitenkin väistämätöntä.

Mitä esimerkiksi pitkillä automatkoilla voi sitten tehdä?

 - Istumisesta koituvia seksuaaliterveyden ongelmia voi ennaltaehkäistä sekä hoitaa valitsemalla keskivartaloa aktivoivan ja lantion aluetta mahdollisimman vähän paineistavan istuimen. Kuitenkin esimerkiksi matkustaessa on hyvä pitää jaloittelutaukoja ja istuessa aktivoida lantionpohjan lihaksia säännöllisin väliajoin, Hakala muistuttaa.

Onneksi voimme iloita ainakin siitä, että Suomessa ollaan oltu istumaterveyden edelläkävijöitä. Salli-merkki vei aikanaan istumaergonomian seuraavalle tasolle suosituilla satulatuoleillaan, joissa istuessa selkä asettuu samaan asentoon kuin seistessä. Koska istuimet ovat kaksiosaisia, ei tuolilla istuessa synny myöskään epäterveellistä painetta lantion alueelle. Jopa Conan O´Brian nosti tuolin esiin ohjelmassaan. Hyvä Suomi!

Lue myös: Teinityttöjen pepputrendi kauhistuttaa: Takapuolet pystyssä nyt, katumus tulee myöhemmin

Kilpailut

Uusimmat