Kuva: Shutterstock

Kärsitkö hauraista ja katkeilevista kynsistä? 5 syytä ja ratkaisua ikävään ongelmaan

20.06.2018 17:45 - Emmi Moilanen

Jos rasvaat käsiäsi harvoin on mahdollista, että myös kyntesi ovat kuivat ja katkeilevat.

Kynsien ja kynsinauhojen pureskelu on yksi tavallisimmista syistä, miksi kynsien kunto on huono. Myös kynsilakan puhdistaminen vanhentuneella kynsilakanpoistoaineella voi aiheuttaa kynsien haurastumista.

Prevention haastatteli ihotautilääkäreitä ja selvitti, mitä muita seikkoja voi löytyä kynsien huonon kunnon taustalta.

1. Et saa tarpeeksi rautaa ruokavaliostasi

Ihotautilääkäri Ella Toombsin mukaan hauraiden ja katkeilevien kynsien syynä voi olla se, että et saa tarpeeksi rautaa ruokavaliostasi tai kärsit jopa anemiasta.

Ratkaisu: Pinaatti, valkoiset pavut, osterit ja tumma suklaa ovat erinomaisia raudan lähteitä. Jos epäilet kärsiväsi anemiasta, on kuitenkin hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla mittauttamassa veriarvot.

2. Kirjoitat paljon tietokoneella tai näpyttelet kännykkää jatkuvasti

Pitkät työpäivät tietokoneen äärellä tai runsas puhelimen käyttäminen voivat myös tehdä hallaa kynsillesi.

- Jos kyntesi osuvat tietokoneen näppäimistöön tai älypuhelimen näyttöön jatkuvasti, on mahdollista, että tämä johtaa ennen pitkää katkeileviin, hauraisiin tai rispaantuneisiin kynnen kärkiin, toteaa Toombs.

Ratkaisu: Leikkaa tai viilaa kynnet sen mittaisiksi, että vain vähän valkoista kärkeä jää näkyviin. Tämä mahdollistaa sen, että voit näpytellä viestejä pelkästään sormenpäälläsi.

3. Käytät harvoin käsivoidetta

Pesemme käsiämme päivän aikana useita kertoja vedellä ja saippuan avulla. Käsien huuhteleminen kuivattaa joka kerta myös ihoa kynsien ympäriltä ja sormenpäistäsi, joka voi vaikuttaa heikentävästi myös kynsien kuntoon.

Ratkaisu: Jos kyntesi katkeilevat ja halkeilevat jatkuvasti, vaivaan voi löytyä yllättävä apu käsien säännöllisestä rasvaamisesta. Levitä käsivoidetta huolellisesti myös kynsiä ympäröivälle iholle vähintään aamuin illoin.

4. Unohdat puhdistaa kynsilakan

Preventionin artikkelissa todetaan, että lähes kaikki kynsilakat sisältävät kuivattavia ainesosia. Tästä syystä lakkaus tulisi muistaa puhdistaa kynsiltä säännöllisesti, eikä vain levittää uutta kerrosta kuluneen pinnan päälle.

Ratkaisu: Toombsin mukaan kynsilakka olisi hyvä poistaa kynsiltä viiden päivän jälkeen. Hän suosittelee myös, että kynsille olisi hyvä antaa muutama päivä toipumisaikaa ennen uuden lakkakerroksen levittämistä.

5. Kärsit B-vitamiinin puutteesta

Ihotautilääkäri Dana Sternin mukaan riittävä biotiinin ja B-vitamiinin saanti takaa usein myös hyväkuntoiset hiukset ja kynnet. Journal of Cosmetic Dermatologyssa julkaistu tutkimus osoitti, että 2,5 milligramman päivittäinen B-vitamiiniannos teki koehenkilöiden kynsistä pidemmät ja vahvemmat kuuden kuukauden tutkimuksen aikana.

Ratkaisu: Kananmunat, lohi, bataatti ja mantelit ovat Sternin mukaan erinomainen lisä ruokavalioon sellaiselle henkilölle, joka haluaa ehkäistä kynsiensä lohkeilua.

Lue myös: Ikävuodet vaikuttavat hiusten kuntoon paljon - lue miten

Lue myös: Naisporukan harrastus kääntää päitä: Kynnet kasvatetaan jopa 23-senttisiksi, huoltoon menee 7 tuntia

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat