Kuva: Shutterstock

Älä puristele sisäänpäin kasvaneita karvoja - Lääkäri neuvoo, kuinka hoidat ärtyneen ihon oikein

22.08.2018 13:15 - Emmi Moilanen

Sisäänpäin kasvanut karva on kivulias vaiva erityisesti alapään alueella.

Sisäänpäin kasvaneen karvan tunnistaa punoittavasta ja kipeästä patista, joka on yleensä noin kolmesta neljään millimetriä halkaisijaltaan. Tyypillistä on myös se, että patti aiheuttaa kutinaa, ja voit myös havaita tumman pisteen ärtyneen alueen keskellä. Vaikka sisäänpäin kasvanut karva muistuttaakin hieman finniä, sitä ei tulisi missään tilanteessa yrittää hoitaa puristamalla.

Prevention haastatteli asiantuntijaa ja selvitti, kuinka kivulias ihoärsytys tulisi oikeaoppisesti hoitaa.

Mikä aiheuttaa sisäänpäin kasvaneita karvoja?

Jos kärsit usein sisäänpäin kasvaneista karvoista, syy voi löytyä karvanpoistotavastasi. Sheivaten poistetut karvat katkeavat ihon pinnalta, jolloin myös sänki kasvaa nopeasti takaisin. Jos yrität tehdä äärimmäisen tarkkaa jälkeä poistaessasi karvoja höylällä riskinä on se, että vahingoitat myös ihon pintaa.

Erityisesti alapään alueella sisäänpäin kasvanut karva voi olla hyvin kivulias vaiva.

- Sheivaaminen voi aiheuttaa pieniä ihovaurioita erityisesti silloin, jos käytät kaksi- tai kolmeteräistä höylää, toteaa gynekologi Deborah Bartholomew.

Häpykarvoitusta ajellessa tulisi kiinnittää erityisen tarkkaa huomiota siihen, mihin suuntaan karvat poistaa.

- Höyliä käytetään usein väärin sheivaamalla vastakarvaan tai venyttämällä ihoa, jotta lopputuloksesta tulisi tarkempi, hän jatkaa.

Kuinka ongelma tulisi hoitaa?

Koska sisäänpäin kasvanut karva muistuttaa finniä, useat tuntevat halua puristaa patin pois iholta. Bartholomewin mukaan näin ei kuitenkaan tulisi missään nimessä toimia.

- Älä purista, älä nypi, äläkä tee mitään sille. Puristaminen tai nyppiminen saa bakteerit leviämään helposti ja aiheuttaa tulehduksen.

Kun annat karvan olla rauhassa, se todennäköisesti kasvaa itsestään ulos tai surkastuu pois. Jos kipeytynyt alue aiheuttaa kuitenkin epämukavaa oloa, Bartholomew vinkkaa kotikonstista, jonka avulla voit hoitaa sisäänpäin kasvanutta karvaa pahentamatta tilannetta.

Pidä ärtyneen alueen päällä kaksi kertaa päivässä lämmintä haudetta, joka edesauttaa karvan uloskasvua. Bartholomewin mukaan sisäänpäin kasvaneen karvan aiheuttaman patin tulisi pienentyä seuraavan kahden vuorokauden aikana.

Lue myös: Liikakarvoituksesta kärsivä nainen lopetti sheivauksen: "Häpesin itseäni monia vuosia"

Lue myös: Vältä haavat ja sisäänpäin kasvaneet karvat helposti – yleiset sheivausmokat koottiin yhteen

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat