Kuva: Shutterstock

Olisitko uskonut? 6 arkista toimintoa, joita voi pitää meditaationa

28.08.2018 13:45 - Iiro Myllymäki

Tiskien tiskaamisestakin saa meditointihetken.

Kiireisessä arjessa saattaa tuntua täysin mahdottomalta ajatukselta, että ujuttaisi rauhallisia meditointihetkiä jokaiseen päiväänsä. Elite Daily -sivusto kirjoittaa, että itse asiassa monia arkisia asioita voi pitää meditaationa jo itsessään. Kaikki toki riippuu siitä, miten nämä asiat tekee. Jos keskittyy nauttimaan hetkestä, jopa tiskien tiskaamisesta voi saada meditatiivisen kokemuksen. Psykologi ja meditointivalmentaja Carla Marie Manly painottaa, että arkisten asioiden kääntäminen meditaatioksi vaatii harjoittelemista, mutta lopulta kärsivällisyys palkitaan.

Lue alta, mitkä kaikki arkiset askareet ja toiminnot voi muuttaa meditointikokemuksiksi.

1. Tiskaaminen

Vihaatko tiskien tiskaamista ja haaveilet tiskikoneesta päivittäin? Mietipä uudestaan, sillä tiskien käsin tiskaaminen voi olla jopa meditatiivinen kokemus. Tästä vinkkaa avioliitto- ja perheterapeutti Gabrielle Freire.

- Tiskatessani vain keskityn siihen, mitä olen tekemässä. Katson lautasta, otan puhdistussienen käteeni ja mietin tietoisesti liikkeitä, joilla liikutan sientä lautasella, Freire sanoo.

2. Kahvin juominen

Tämä kohta monen on ehkä helpompi allekirjoittaa kuin edellinen. Lääkäri Jodi Ashbrook neuvoo, että aamukahvi kannattaa nauttia ilman että tekee samalla mitään muuta. Istu rauhassa alas, nauti kahvin tuoksusta ja keskity kahvin makuun. Tällä tavalla aamu alkaa rennosti ja päivän velvollisuudet pystyy hetkeksi karistamaan mielestään.

3. Koiran kävelyttäminen

Koirat parantavat elämänlaatua monellakin tavalla. Hyvinvointivalmentaja Sarah Moe sanoo, että koiran ulkoiluttamisen voi nähdä pakollisen suoritteen sijaan meditaatiohetkenä.

- Kun kävelytät koiriasi, älä puhu samalla puhelimeen tai kuuntele podcastia. Tunne maa jalkojesi alla ja kuuntele koirasi hengityksen ääntä. Älä hoputa koiraasi, vaan anna sen pysähdellä haistelemaan. Samalla sinäkin voit tehdä samoin. Haistele ilmaa, kukkia ja muuttuvia vuodenaikoja, Moe vinkkaa.

4. Suihkussa käynti

Suihkussakin voi keskittyä hetkeen ja tällä tavalla muuttaa tämän arkisen askareen rentouttavaksi meditaatioksi.

- Jotta tästä saa meditatiivisen kokemuksen, ota suihkusaippuaa käsiisi ja sulje silmäsi samalla kun peset itseäsi, Sarah Moe sanoo.

Keskity tunnustelemaan vartaloasi ja päällesi ripottelevaa vettä, ja haistele saippuan tuoksua. Meditoinnissa on pohjimmiltaan kyse hetkessä elämisestä, ja suihkussakin voi karkottaa arjen pois mielestä.

5. Ruoanlaitto

Kyllä, myös ruoanlaitosta saa itselleen omistetun meditointihetken.

- Kun laitat ruokaa, älä yritä tehdä montaa asiaa kerrallaan. Ole kärsivällinen ja katso, miten vesi kiehuu. Tuoksuttele mausteita. Kuuntele ruoanlaitosta tulevia ääniä, Sarah Moe neuvoo.

Kun ruoka on valmista ja on syömisen aika, kannattaa silloinkin keskittyä hetkeen ja nautiskella jokaisesta makupalasta ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä.

6. Oppitunnilla istuminen

Oppitunnin alussa on kannattavaa keskittyä täysillä hetkeen.

- Kun keskittyy täysin hengittämiseen ja kehonsa tuntemuksiin, opiskelija pääsee kiinni juuri siihen hetkeen. Tämä auttaa siihen, että mieli ei lähde vaeltelemaan niin paljon tunnin aikana ja opiskelija pystyy ottamaan vastaan enemmän informaatiota kuin ennen, sanoo meditointivalmentaja Ellie Shoja.

Sama pätee myös työtapaamisiin. Palaverin tai neuvottelun alussa on hyvä laskeutua parhaillaan käynnissä olevaan hetkeen muutaman minuutin meditaatiolla.

Lue myös: Taltuta stressi suklaameditaation avulla - kokeile jo tänään

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat