Kuva: Shutterstock

Unettomuus voi tappaa seksielämäsi

30.09.2018 19:45 - Lauri Kujanpää

Varsinkin pariskuntien olisi hyvä puhua unettomuuden aiheuttamista ongelmista.

Vakava unettomuus voi vaikuttaa vahvasti seksielämääsi, kertoo Men´s Health -lehti. Unettomuus on usean suomalaisenkin vaiva - uni ei meinaa tulla millään, päässä kulkevat miljoonat turhauttavat asiat ja sängyssä pyöriminen vie tunteja. Joskus uni ei tule ollenkaan ja seuraava päivä on aloitettava erittäin väsyneenä. 

Jos yhtään lohduttaa, unettomuus on ongelma koko maailmassa. Sivun tutkimuksen mukaan jopa 30% kaikista ihmisistä kokee jossain vaiheessa nukahtamisongelmia. Unettomuus aiheuttaa monia vaivoja, joista yksi on ongelmat seksielämässä.

Unettomuus aiheuttaa ahdistusta. Ahdistus aiheuttaa turhautumista ja ärtyneisyyttä. Tässä vaiheessa stressihormonit ottavat vallan ja seksi saattaa olla viimeisimpiä asioita mielessä. Varsinkin pariskunnilla toisen unettomuus voi turhauttaa molempia osapuolia - kun toinen yrittää nukkua ja toinen vain pyörii vieressä, voi tämä aiheuttaa jo riitelyä sekä eripuraa. Jos kumppani stressaa liikaa nukkumista, ei hän ehdi antaa toiselle hellyyttä.

Unettomuus vaikuttaa myös sinkkujen seksielämään, sillä nukahtamisvaikeudet eivät suoranaisesti houkuttele pyytämaan ketään muuta yökylään unta rikkomaan. 

Mikä sitten unettomuuteen voi auttaa? Ihmiset ovat löytäneet ratkaisun urheilusta, meditaatiosta, lukemisesta sekä yksin nukkumisesta. Myös korvatulpat tai rauhoittava musiikki saattavat toimia. Suositeltavaa on myös jättää elektronisten laitteiden tuijottelu muutama tunti ennen nukkumaanmenoa. Viimeisempänä ratkaisuna tulevat lääkkeet, joiden sivuvaikutuksena voi myös olla haluttomuutta.

Jos unettomuus vaikuttaa elämääsi tai parisuhteeseesi, on siitä syytä puhua. Kumppani varmasti ymmärtää ongelmaasi ja yhdessä voitte löytää molempia tyydyttävän ratkaisun. Hellyys on tärkeää suhteen hyvinvoinnille ja auttaa sinkkujakin jaksamaan. 

Lue myös: Katkaise unettomuuden kierre - 8 vinkkiä takaa tuntuvasti paremmat yöunet

Lue myös: Vaikeuksia nukahtamisessa? Asiantuntija kertoo, kuinka nukut paremmin

Lähde: Men´s Health

Kilpailut

Uusimmat